Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığının yalnızlık ve benlik saygısı arasındaki ilişkisi ve dijital oyun bağımlılığının çeşitli demografikler açısından incelenmesi
Analysis of the digital game addiction of middle school students in terms of the relationship between loneliness and self-esteem, and investigation of digital game addiction in terms of various demographics
- Tez No: 671523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, Oyun, Bağımlılık, Yalnızlık, Benlik Saygısı, Digital Game, Game, Addiction, Loneliness, Self-Esteem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığının yalnızlık ve benlik saygısı arasındaki ilişkisi ve dijital oyun bağımlılığının çeşitli demografikler açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim öğretim yılının birinci döneminde, İstanbul'da özel bir okulda okuyan 323 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada öğrencilerden veri toplama amacıyla demografik formun yanı sıra“Dijital Oyun Bağımlılığı”,“Ucla Yalnızlık Ölçeği”ve“Rosenberg Benlik Saygısı”ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel veriler için IBM SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak t-testi ve ANOVA testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında öğrencilerin dijital oyun bağımlılıkları düşük (Ort: 42,81 Ss: 16,34), yalnızlık algıları orta (Ort: 13,65 Ss: 4,49), benlik saygıları ise yüksek (Ort: 0,96 Ss: 0,78) düzeyde bulunmuştur. Dijital oyun bağımlılığı ve yalnızlık arasındaki ilişkiye bakıldığında, yalnızlık puanları arttıkça oyun bağımlılığının arttığı görülmüştür. Dijital oyun bağımlılığı ve benlik saygısı arasındaki ilişkiye bakıldığında ise benlik saygısı azaldıkça oyun bağımlılığının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Çeşitli demografiklerden alınan bulgulara bakıldığında ise cinsiyet, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, dijital oyun oynama ve oynamak istenen sürenin, bir dijital oyunu kesintisiz oynama süresinin dijital oyun bağımlılığı ile arasında anlamlı farklılığın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde interneti oyun oynamak için kullananların, sosyal medya kullanmak istenen sürenin, bir haftada izlenen film sayısının da oyun bağımlılıkları düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca araştırma bulgularına bakıldığında, yalnızlık ile dijital oyun bağımlılığı, dijital oyun oynama süresi ve dijital oyun oynanmak istenen süre arasında da anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Bununla birlikte yalnızlıkla sosyal medya kullanım süresi ve sosyal medya kullanmak istenen süre arasında anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Benlik saygısı ile dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişkiye bakıldığında ise düşük düzeyde pozitif yönlü ilişkilerin bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to measure the relationship between secondary school students' digital game addiction in terms of loneliness, and self-esteem with various demographics. The sample of the study consists of 323 secondary school students studying at a private school in Istanbul in the first semester of the 2020 - 2021 academic year. In this study,“Digital Game Addiction”,“Ucla Loneliness Scale”and“Rosenberg Self-Esteem Scale”scales were used to collect data from students in addition to the demographic form. For statistical data, t-test and ANOVA techniques were used through IBM SPSS 25.0 statistical package program. When the obtained results of the research were evaluated, it was found that the digital game addiction of the students was low (mean: 42,81 σ: 16,34), their loneliness perception was moderate (mean: 13,65 σ: 4,49), and their self-esteem was high (mean: 0,96 σ: 0,78). It was seen that as loneliness scores increased, game addiction also increased in terms of the relationship between digital game addiction and loneliness. Looking at the relationship between digital game addiction and self-esteem, it was concluded that as self-esteem decreased, game addiction also increased. Considering the results obtained from various demographics, it was concluded that there is a significant difference between gender, grade level, number of siblings, the amount of time and the amount of time that is intended to play digital games and the time to play a digital game without interruption and digital game addiction. Likewise, it was concluded that those who use the internet for gaming have higher levels of game addiction regarding the time they want to use social media, and the number of movies watched in a week. In addition, considering the research results, there are significant relationships between loneliness and digital game addiction, the period playing a digital game, and the desired time to play digital games. At the same time, it has been determined that there is a significant relationship between loneliness and the duration of social media use and the intended time to use social media. Looking at the relationship between self-esteem and digital game addiction, it is seen that there are low-level positive relationships.