Arama/kurtarma gemilerindeki hassas faaliyetlerde alınması gereken iş güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve risk analizi uygulamaları
Identifying occupational safety precautions of critical operations in search and rescue ships and risk assessment applications
  1. Tez No: 540138
  2. Yazar: ÖZGÜR LAFÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALKAN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Arama/Kurtarma, Hassas Faaliyet, Risk Analizi, Çeklist, Matris Yöntemi, Search/Rescue, Critical Operation, Risk Assessment, Checklist, Matris Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Özet, bu Yüksek Lisans çalışmasında öncelikle dünyada ve Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliğinin tarihsel gelişimi ele alınmış ve risk analiz yöntemleri tanımlanmıştır. Sonrasında Türk deniz yetki alanlarında Arama/Kurtarma görevi yapan kurum ve gemiler (ebatları, teknik özellikleri ve seyir kapasiteleri) tanımlanmış, bir Arama/Kurtarma gemisinde hassas faaliyetler olarak nitelendirilen gemicilik, bakım/onarım ve arama/kurtarmaya yönelik görevlerdeki tehlikeler saptanmıştır. Son olarak da bu tehlikelere karşı alınacak tedbirler belirlenmiş ve saptanan tehlikelere yönelik risk analizi yapılmıştır. Tehlikelerin belirlenmesinde Çeklist Yöntemi, risk analizinde ise L Matris yöntemi kullanılmıştır. Alınacak önleyici tedbirler risk analizine dahil edilerek Risk Faktörü en aza indirilmiştir. Çalışma sonucunda genelde bütün gemilerde, özelde ise arama/kurtarma gemilerinde risk analizi için örnek olabilecek ve kaza/olayların önlenmesine katkı sağlayacak sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract, in this study firstly there has been addressed the historical development of Occupational Health and Safety in the world and in Turkey and has been described the risk assessment methods. After that there has been identified the national and international institutions related with safety in shipping and also identified the ships which are in charge of Search and Rescue in Turkish maritime zone. There has been established the dangers in operations about shipping, maintenance and search and rescue that qualified as critical operations. At last has been determined the precautions about identified dangers and finally has been done risk assessment directed established dangers. While determining dangers, Check List Method used and in risk assessment L Matris Method used. Risk factors minimized by including inhibitor precautions to risk assessment. In consequence of this study there has been obtained results to set an example for risk assessment and contributed results to prevent accident/event for all ships including search and rescue ships.