Dişi köpeklerde seksuel siklusların farklı dönemlerinde iki farklı vaginal sitoloji boyama yöntemi ile hızlı progesteron testinin karşılaştırılması
The compration of TWO different vaginal cytology staining and rapid progesterone test in bitch different time of sexuel cycle
  1. Tez No: 540173
  2. Yazar: BİROL CAN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. İBRAHİM TAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Progesteron test kiti, Piyometra, Seksüel siklus, Vajinal sitoloji, Progesterone test kit, Pyometra, Sexual cycles, Vaginal cytology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, dişi köpeklerde seksüel siklusların farklı dönemlerinde iki farklı vajinal sitoloji boyama yönteminin avantajı ve dezavantajı karşılaştırılmış ve belirlenen seksüel dönem ile hızlı progesteron testi sonuçlarının güvenirliğinin ortaya konulması amaçlandı. Materyal olarak 37 adet dişi köpek kullanılmış olup dişi köpekler seksüel dönemlerine göre (proöstrüs, östrüs, metöstrüs) 10'ar adet olmak üzere üç gruba ayrıldı. Piyometralı farklı dişi köpekten de bir grup oluşturuldu. Çalışmada proöstrüs evresi smear sonucunda her iki boyama yönteminde bol miktarda eritrosit ve nötrofil görüldü. Papanicolaou boyama yöntemi ile %12.3 ± 2.89 parabazal, %52.4 ± 1.67 intermediyer, %27.5 ± 1.23 çekirdekli süperfisiyel ve %7.8 ± 1.07 keratinize süperfisiyel hücreler, diff quick boyama ile %10.5 ± 2.7 parabazal, %52.4 ± 1.28 intermedier, %28.4 ± 1.43 çekirdekli süperficiyal, %8.7 ± 1.07 keratinize süperfisiyel hücre görüldü. Östrüs döneminde papanicolaou boyama ile %77.5 ± 0.93 keratinize süperfisiyel, %20.3 ± 1.14 çekirdekli süperfisiyel, %2.2 ± 0.786 intermediyer hücre ve diff quick boyama ile %78.7 ± 1.08 keratinize süperficiyal, %20 ± 1.06 çekirdekli süperfisiyel, %1.3 ± 0.473 intermediyer hücre gözlemlendi ve her iki boyamada parabazal hücrelere rastlanmadı. Diöstrüs döneminde papanicolaou boyama ile %0.8 ± 0.512 oranında keratinize süperfisiyel, %11.7 ± 1.12 çekirdekli süperfisiyel, %29 ± 1.18 intermediyer, %58.5 ± 1.80 bazal-parabazal hücre, diff quick boyama ile %1.5 ± 0.885 oranında keratinize süperfisiyel, %14 ± 1.29 çekirdekli süperfisiyel, %28.8 ± 1.19 oranında intermediyer, %55.8 ± 1.74 bazal-parabazal hücre ve her iki boyama yönteminde metaöstrüs hücresi görüldü. Aynı zamanda piyometra tanısında çok miktarda bazal ve parabazal tipte hücreler, nötrofil ve bakteriler görüldü. Hızlı progesteron testi ile proöstrus evresinde C1-C2, östrus evresinde C4, diöstrüs evresinde C4 ve piyometra olgusunda C2 skalası görüldü. Kullanılan iki farklı boyama yönteminin maliyeti kullanım kolaylığı, güvenilirlik, hücrelerin görüntü kalitesi gibi kriterler karşılaştırıldı. Vajinal sitoloji sonucunda belirlenen seksüel siklus ile hızlı progesteron testi renk skalası karşılaştırılarak güvenirliği belirlendi. Piyometralı köpeklere de aynı işlemler uygulandı. Sonuç olarak bu araştırmada, vajinal sitoloji yönteminde iki farklı boyama metodu kullanılarak güvenirlik derecesi, avantaj ve dezavantajları kıyaslanmış ve papanicolaou boyama yöntemiyle vajinal hücrelerin ayırt edilmesi diff quick boyama yöntemine göre daha kolay olduğu, ancak klinik ortamda kullanımı ve hızlı sonuç vermesi açısından diff quick boyama yöntemi de tercih edilebileceği ğörülmüştür. Bununla birlikte vajinal sitoloji ile birlikte hızlı progesteron testi ile progesteron skalasına bakılarak seksüel siklusun dönemlerinin doğru teşhisinin yapılabildiği, piyometra teşhisi için ise vajinal sitolojinin tek başına yeterli olmadığı, vajinal sitoloji ile birlikte progesteron değeri ve ultrasonografi yönteminden faydalanılması gerektiği kanısınına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare the advantages and disadvantages of two different vaginal cytology staining methods in different stages of sexual cycles in female dogs and to find out the reliability of the results of the determined sexual period and fast progesterone test results. In the study material, 37 female dogs were used, and female dogs were divided into three groups (10 dogs in each group) according to their sexual period (prooestrus, oestrus, metoestrus). A group of different female dogs with pyometra was also formed. As a result of smears performed during the progestus period, both erythrocytes and neutrophils were observed in both staining methods. 12.3 ± 2.89% parabasals, 52.4 ± 1.67% intermediates, 27.5 ± 1.23% superficials and 7.8 ± 1.07% keratinized superficial cells with papanicolaou staining method; 10.5 ± 2.7% parabasals, 52.4 ± 1.28% intermediates, 28.4 ± 1.43% superficials with nucleus, 8.7 ± 1.07% keratinized superficial cells were seen by diff quick staining method. Papanicolau staining method when applied during the oestrus period 77.5 ± 0.93% keratinized superficials, 20.3 ± 1.14% superficials with nucleus, 2.2 ± 0.786% intermediary cells; in the diff quick staining method, 78.7 ± 1.08% keratinized superficials, 20 ± 1.06% superficials, 1.3 ± 0.473% intermediary cells were observed and no parabasic cells were observed in both of the methods. Papanicolaou staining method was applied as diuretic stage with 0.8 ± 0.512% keratinized superficials, 11.7 ± 1.12% superficials, 29 ± 1.18% intermediates, 58.5 ± 1.80% basal-parabasal cells; In diff quick dyeing, 1.5 ± 0.885% keratinized superficials, 14% 1.29 core superficials, 28.8 ± 1.19% intermediates, 55.8 ± 1.74% basal-parabasal cells and metoestrus cells were seen in both staining methods. At the same time, a large amount of basal and parabasal type cells, neutrophils and bacteria were seen in smears of group pyometra. The progesterone test kit showed C1-C2 in the proestrous phase, C4 in the estrous stage,C4 in the diestrus stage and C2 scale in the pyometra case. Two different staining methods were compared in terms of cost, ease of use, reliability, image quality of cells. The reliability of the test was determined by comparing the sexual cycle determined by vaginal cytology and rapid progesterone test color scale. The same procedure was applied to dogs with pyrometers. As a result of this study; reliability, advantages and disadvantages were compared by using two different staining methods in vaginal cytology method and it was found that the differentiation of vaginal cells with papanicolaou staining method was easier than diff quick painting method, however, diff quick staining method could be preferred because of its rapid results in clinics. In addition, it was concluded that vaginal cytology and progesterone test kit can be used to diagnose the periods of sexual cycle