Antropometrik ve motorik becerilerin yüzme performansı üzerine etkisinin incelenmesi
The invistigation of the effect of antropometric and motoric skills on swimming performance
  1. Tez No: 540172
  2. Yazar: TUĞRUL ÖZKADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Dayanıklılık, Antropometrik, Motorik, Yüzücü, Aerobic Resistant, Anthropometric, Motoric, Swimming
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Antropometrik ve Motorik Becerilerin Yüzme Performansı Üzerine Etkisinin İncelenmesi , (Yüksek Lisans Tezi), Çorum, 2019. Araştırmanın amacı; antropometrik ve motorik becerilerin yarışma performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmaya, 16 – 17 yaş arasında 20 kadın ve 20 erkek olmak üzere müsabık toplam 40 yüzme sporcusu katılmıştır. Katılımcıların en iyi 50 metre dereceleri resmi müsabaka sonucunda elde ettikleri skorlar ile alınmıştır. Ayrıca, tüm sporcuların antropometrik ve motorik özellikleri saha testleri kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde yapılan regresyon modellemeleri sonucunda, erkeklerde uzun atlama, esneklik, aerobik dayanıklılık, hız ve abdominal dayanıklılık özellikleri, kadınlarda boy uzunluğu, el uzunluğu, ayak uzunluğu, ön kol çevresi, biceps fleksiyon çevresi, el bileği çapı, vücut kompozisyonu, uzun atlama, statik kol kuvveti, abdominal dayanıklılık, esneklik, aerobik dayanıklılık, hız, çeviklik ve denge, özelliklerinin anlamlı düzeyde yüzme performansı üzerinde etki oluşturdukları ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, ortaya çıkan antropometrik ve motorik becerilerin baskın bir şekilde yüzme performansı üzerinde etki edebileceği düşünülmektedir. Ayrıca baskın motorik özelliklerin geliştirilmesi için uygun antrenman planlamaları yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Effects of Anthropometric and Motoric Skills on Swimming Performance (Master Thesis) Çorum, 2019. The purpose of the study is to examine the effects of anthropometric and motoric skills on the performance of the competitions. A total of 40 swimming athletes participated in the study, including 20 females and 20 male aged between 16 and 17 years. The best 50-meter degrees of the participants were taken from the scores they gained as a result of official competition. In addition, the anthropometric and motoric characteristics of all athletes were determined by using field tests. As a result of regression models in the analysis of data male long jump, flexibility, aerobic endurance, speed, endurance and abdominal characteristics in women, height, hand length, foot length, forearm circumference, biceps flexion circumference, hand wrists diameter, body composition, long jump, static arm force, abdominal endurance, flexibility, aerobic endurance, speed, agility and balance characteristics have shown to have significant effects on swimming performance. As a result, it is thought that these anthropometric and motor skills might have an impact on the swimming performance. In addition, appropriate training plans can be made to develop dominant motor characteristics.