Gastrik kanser olgularında serum mirna düzeyleri ve prognostik faktörler arasındaki ilişkinin gösterilmesi
The relationship between serum mirna levels and prognostic factors in gastric cancer
  1. Tez No: 540174
  2. Yazar: AHMET ÇAĞRI BÜYÜKKASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BEDİRLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Genetik, General Surgery, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrik kanser, mikroRNA, Prognoz, Gastric cancer, microRNA, prognosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş: Gastrik kanserler dünya çapında önemli bir kanser türü olarak yerini korumaktadır. Gastrik kanserli hastalarda günümüzde kullanılan noninvaziv serolojik belirteçlerin (ör. CEA, CA 19-9 gibi) tanı ve prognoz belirlemede düşük sensivite ve spesifiteye sahip olması nedeniyle tanı, tedavi takibi, nüks saptama amaçları için kullanılabilecek biyobelirteçlere hala ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda mikroRNA'ların (miRNA) farklı vücut sıvılarındaki düzeyleri ile kanserin patolojik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Ancak miRNA'ların cerrahi yönetimi etkileyebilecek parametreler ile ilişkisi konusunda oldukça sınırlı veri vardır. Sonuç olarak, bu çalışmamızda serum miRNA ekspresyon düzeylerinin gastrik kanserlerde tanı, cerrahi yönetimi ve prognozu etkileyen patolojik özellikleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal - Metod: Eylül 2015 – Aralık 2018 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde gastrik adenokarsinom nedeniyle total gastrektomi ve D2 lenf nodu diseksiyonu yapılan 35 hasta ve 33 kontrolün serum miRNA ekspresyon düzeyleri (miR-101-3p, miR-146a-5p, miR-148a-3p, miR-200a-3p, miR-21-5p, miR-106b-5p, miR-203a-3p, miR-27a-3p, miR-17-5p) karşılaştırıldı. Ardından serum miRNA ekspresyon düzeyleri ile operasyon sonucu elde edilen patolojik prognostik faktörler arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Serum miR-17-5p, miR-21-5p, miR-27a-3p, miR-146a-5p, miR-148a-3p, miR-203a-3p ekspresyon düzeyleri gastrik kanser hastalarında anlamlı şekilde yüksekti. Serum miR-21-5p, miR-27a-3p, miR-106b-5p, miR-146a-5p, miR-148a-3p ekspresyon düzeyleri erken gastrik kanser hastalarında anlamlı şekilde yüksekti. Serum miR-106b-5p ve miR-146a-5p düzeylerinin tümör lokalizasyonu (AUC: 0,773; 0,797; p: 0,049; 0,036); serum miR-27a-3p ve miR-148a-5p düzeylerinin de tümörün T evresi ile ilişkili olduğu görüldü (AUC: 0,748; 0, 729; p: 0,036; 0,049). Sonuç: Bu çalışmada serum miR-17-5p, miR-21-5p, miR-27a-3p ve miR-203a-3p ekspresyon düzeylerinin gastrik kanserlerde tanısal biyobelirteçler olduğunu; serum miR-106b-5p, miR-146a-5p, miR-27a-3p, miR-148a-5p ekspresyon düzeylerinin de tanısal olmakla birlikte cerrahi yönetimi etkileyebilecek prognostik biyobelirteçler olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric cancers are a major cancer in the world. Because of the low sensitivity and sensitivity of the noninvasive serological markers (eg CEA, CA 19-9) used in patients with gastric cancer, there is still a need for biomarkers that can be used for diagnosis, treatment follow-up, and relapse detection purposes. In recent years, it has been shown that there is a significant relationship between the levels of microRNAs and the pathological features of cancer. However, there is very limited data on the relationship between serum miRNA expression levels and pathological prognostic parameters that may affect surgical management. In conclusion, the aim of this study was to evaluate the relationship between serum miRNA levels and the pathological properties of gastric cancers in diagnosis, surgical management and prognosis. Material and Method: Serum miRNA expression levels of 35 patients who underwent total gastrectomy and D2 lymph node dissection for gastric adenocarcinoma at Gazi University Faculty of Medicine Department of General Surgery between September 2015 and December 2018 and 33 controls were compared. After, the relationship between serum miRNA expression levels and pathological prognostic factors were evaluated. Results: Serum miR-17-5p, miR-21-5p, miR-27a-3p, miR-146a-5p, miR-148a-3p, miR-203a-3p expression levels were significantly higher in gastric cancer patients. Serum miR-21-5p, miR-27a-3p, miR-106b-5p, miR-146a-5p, miR-148a-3p expression levels were significantly higher in early gastric cancer patients. Serum miR-106b-5p and miR-146a-5p levels were associated with tumor localization (AUC: 0,773; 0,797; p: 0,049; 0,036); serum miR-27a-3p and miR-148a-5p levels were associated with T stage of the tumor (AUC: 0,748; 0, 729; p: 0,036; 0,049). Conclusion: In this study, we showed that serum miR-17-5p, miR-21-5p, miR-27a-3p and miR-203a-3p levels were diagnostic biomarkers in gastric cancers. However, we have shown that serum miR-106b-5p, miR-146a-5p, miR-27a-3p, miR-148a-5p levels are prognostic biomarkers that may affect surgical management, although they are diagnostic.