Kronik periodontitisli ve sağlıklı bireylerde tükürükte total oksidatif seviye, total antioksidan seviye ve leptin değerlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of total oxidative level, total antioxidant level and leptin values in chronic periodontitis patients and periodontally healthy individuals
  1. Tez No: 540230
  2. Yazar: MEHMET RIFAT İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK FATİH ÇANAKÇI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik periodontitis, leptin, total antioksidan seviye, total oksidatif stres, Chronic periodontitis, leptin, total antioxidant level, total oxidative level
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kronik Periodontitisli ve Sağlıklı Bireylerde Tükürükte Total Oksidatif Seviye, Total Antioksidan Seviye ve Leptin Değerlerınin Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik periodontitisli ve periodontal olarak sağlıklı bireylerde tükürükte total oksidatif (TOS) seviye, total antioksidan (TAOS) seviye ve Leptin değerlerini ve klinik parametrelerini karşılaştırmak, ortaya çıkan veriler sonucunda kronik periodontitisli ve periodontal olarak sağlıklı bireyler arasındaki muhtemel ilişkiyi değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma protokolü gereği 40 kişi deney (P),30 kişi kontrol (S) olmak şartıyla toplamda 70 kişilik 2 grup oluşturuldu. Klinik periodontal parametreler Pİ, Gİ, SCD ve KAS indeksleri kullanılarak değerlendirildi. Tükürük örneklerinde TOS, TAOS ve Leptin düzeyleri incelendi. Bulgular: P grubunun tükürük TOS düzeyinin S grubuna göre daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur.(p0,05) P grubunda ise TOS ve TAOS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon tespit edilmiştir. Klinik parametrelerin tümünün P grubunun S grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu gözlenmiştir. Gruplar arasında yaş ortalamaları ve cinsiyet oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Mevcut çalışmanın sonucunda kronik periodontitisli bireylerin TOS düzeylerinin sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek, TAOS değerlerinin sağlıklı bireylere kıyasla daha düşük seviyede, olduğu görülmüştür. Leptin düzeylerinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bulgularımız kronik periodontitisin patogenezinde oksidatif stresin önemli bir rol oynadığını ve bu bilgiler doğrultusunda TOS ve TAOS düzeylerinin önemli ölçüde değişebileceğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparative Analysis of Total Oxidative Level, Total Antioxidant Level and Leptin Values In Chronic Periodontitis Patients and Periodontally Healthy Individuals. Aim: The aim of this study was to investigate total oxidative level, total antioxidant level, leptin values and clinical parameters in saliva samples of periodontal healthy individuals and with chronic periodontitis and to evaluate the possible relationship between chronic periodontitis and periodontal healthy individuals. Material and Method: According to the study protocol 40 people for test group (P), 30 people for control group (S) and 70 people in total were created. Clinical periodontal parameters were evaluated by using Pİ, Gİ, PPD and CAL indices. TOS, TAOS and Leptin in saliva samples levels were examined. Results: It was found that the level of TOS of the group P was higher and statistically significant than the S group. (p0,05) TAOS between TOS values in the P group was found statistically significant negative correlation. All of the clinical parameters in P group were high level statistically significant compared to the healthy group. There were no statistically significant differences between the groups in terms of age and gender ratios. Conclusion: As a result of the current study TAOS values of healthy individuals were lower than individuals with chronic periodontitis, TOS levels were higher. Leptin levels were not statistically different between the groups. Our findings suggest that oxidative stress is an important factor in the pathogenesis of chronic periodontitis that the TOS, TAOS levels are significantly support that it can change.