Akut koroner sendrom'un erken tanısında gal-3 (Galectin–3) ve kalp tipi yağ asidi bağlayıcı proteinin yeri
The role of GAL-3 (Galectin–3) and H-FABP (Heart Type Fatty Acid Binding Protein) in the early diagnosis of acute coronary
  1. Tez No: 540391
  2. Yazar: ERDİ ATAY
  3. Danışmanlar: UZMAN MURAT GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Galectin-3, H-FABP, Göğüs Ağrısı, Emergency Service, Galectin-3, H-FABP, Chest Pain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Samsun Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız akut koroner sendrom erken tanısında acil servise göğüs ağrısı yakınması ile başvuran hastaların serum Galectin–3 (Gal-3), Heart Type Fatty Acid Binding Protein (H-FABP), kardiak Troponin-I (cTnI) ve keratin kinaz-MB (CK-MB) gibi biyobelirteçlerin plazma düzeylerini karşılaştırarak bu belirteçlerin erken tanısal değerini belirlemek ve klinisyene katkısını değerlendirmektir. Yöntemler: Çalışma Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine ani başlangıçlı göğüs ağrısı yakınması ile başvuran ve akut koroner sendrom tanısı ile koroner yoğun bakım ünitesine yatırılan 18 yaş ve üzerindeki 60 hastada gerçekleştirildi. Bu hastalar da kendi aralarında ST elevasyonu olan akut miyokard infarktüslü hastalar (Grup I, n=20), ST elevasyonu olmayan akut miyokard enfarktüslü hastalar (Grup II, n=20) ve kararsız anjina pektorisli hastalar (Grup III, n=20) şeklinde 3 gruba ayrıldı. Hastalardan her biri için GAL-3, Heart Type H-FABP, cTnI ve CK-MB için ilk başvuru anında, 2. saatte ve 4. saatte kan örnekleri alındı. Elde edilen sonuçlar uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak GAL-3 ve H-FABP'ın AKS'nin erken tanısındaki rolü belirlendi. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 63.6±13.5 yıl olup %70'i erkeklerden (n=42) ve %30'u ise kadınlardan oluşmaktaydı (n=18). Araştırma kapsamında incelenen çalışma grupları arasında 0., 2. ve 4. saatteki plazma CK-MB değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (sırasıyla; p=0.001; p0.05). Çalışma grupları arasında 0., 2. ve 4. saatteki H-FABP değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla; p=0.001; p=0.003; p=0.003). Grupların kendi içinde; zamanla H-FABP değerindeki değişime bakılacak olursa; 0., 2. ve 4. saatteki HFABP değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sonuçlar: Çalışmanın sonuçlarına göre cTnI, H-FABP ve GAL-3 AKS erken tanısında kullanılabilecek yararlı parametrelerdir. 0. saatten 4. saate doğru cTnI değerlerinde artış tespit edilmiştir. Ancak H-FABP ve GAL-3 değerlerinde 0. saatten 4. saate doğru anlamlı değişiklik saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to compare the serum Galectin–3(Gal-3), Heart Type Fatty Acid Binding Protein (H-FABP), cardiac Troponin-I (cTnI) and creatine kinase-MB (CK-MB) levels of patients who refer to emergency service with chest pain complaint, to determine the early diagnostic value of these markers and to assess their contribution to the clinician in the early diagnosis of acute coronary syndrome. Methods: 60 patients older than 18 who referred to Samsun Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic with a complaint of sudden onset chest pain and who were hospitalized in coronary intensive care unit with a diagnosis of acute coronary syndrome were included in the study. These patients were further grouped into three as acute myocardial infarction patients with ST elevation (Group I, n=20), acute myocardial infarction patients without ST elevation (Group II, n=20) and patients with unstable angina pectoris (Group III, n=20). Blood samples were taken from the patients in each group for Gal-3, Heart Type HFABP, cTnI and CK-MB at the moment of referral, on the second hour and on the fourth hour. Statistical methods suitable for the data obtained were used and the role of GAL-3 and H-FABP in the early diagnosis of ACS was found. Results: The average age of 60 patients included in the study was 63.6±13.5 years and 70% were male (n=42), while 30% were female (n=18). Statistically significant difference was found between the research groups examined in the study in terms of CK-MB values at hours 0, 2 and 4 (p=0.001; p0.05). Statistically significant difference was found between study groups in terms of H-FABP values at hours 0, 2 and 4 (p=0.001; p=0.003; p=0.003, respectively). In terms of the in-group changes in HFABP values of groups in time, no statistically significant difference was found between the H-FABP values at hours 0, 2 and 4(p>0.05) Conclusion: According to the results of the study, cTnI, H-FABP and GAL-3 are useful parameters that can be used in the early diagnosis of ACS. Increase was found in cTnI values from hour 0 to hour 4. However, no significant change was found in H-FABP and GAL-3 values from hour 0 to hour 4.