ST yükselmesiz akut koroner sendromların erken tanısında kalp tipi serbest yağ asidi bağlayıcı proteinlerin tanısal değeri
Diagnostic value of human heart type fatty acid-binding protein in non-ST elevation acute coronary syndromes
  1. Tez No: 192151
  2. Yazar: BÜLENT GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: akut koroner sendromlar, ST yükselmesiz miyokard infarktüsü, minör miyokardiyal hasar, kalp tipi serbest yağ asidi bağlayıcı protein, miyoglobin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Dr Bülent GökST YÜKSELMES Z AKUT KORONER SENDROM'LARINERKEN TANISINDA KALP T P SERBEST YAĞ AS DBAĞLAYICI PROTE N N TANISAL DEĞERÖZETKalp tipi serbest yağ asidi bağlayıcı protein (K-SYABP), akut miyokard infarktüsü(AMI)'nün erken tanısında (ilk 2 saat içinde) miyosit hasarını yansıtan yeni bir göstergedir.Miyoglobin ise ilk 2 saat içinde yükselen ve miyokardiyal hasarın duyarlı fakat özgülolmayan bir göstergesidir. Bu çalışmanın amacı, K-SYABP'nin minör miyokardiyal hasarlıakut koroner sendrom (MMH-AKS) ve ST yükselmesiz miyokard infarktüslü akut koronersendrom (NSTEMI-AKS)' lu olgulardaki tanısal değerini ortaya koymaktı.Çalışmaya, semptomların başlamasından itibaren 12 saat içinde başvuran akut koronersendrom (AKS)' lu 62 hasta alındı. Kardiyak troponin-I (cTn-I) ve kreatin fosfokinaz MBizoformu (CK-MB) düzeyleri hastaların gelişinde ölçülerek, cTn-I düzeyi yüksek bulunanolgularda, miyoglobin ve K-SYABP bakıldı. cTn-I düzeyi ile birlikte takipte CK-MB düzeyiyükselen olgular NSTEMI-AKS (n=38), CK-MB düzeyi yükselmeksizin sadece cTn-I düzeyiyükselen olgular MMH-AKS (n=24) olarak kabul edildi. Ayrıca cTn-I ve CK-MB düzeyleriyüksek bulunmayan 20 olgudan kontrol grubu oluşturuldu. Çalışmamız da; cTn-I düzeyi için1ng/ml, miyoglobin için 76 ng/ml ve CK-MB için 24 U/L üzerinde bulunan değerler yüksekkabul edildi. Gruplarda K-SYABP' nin tanısal değeri miyoglobin ile karşılaştırmalı olarakincelendi.Semptomların başlamasından itibaren acil serviste kan örneklerinin alınmasına kadargeçen süre 3 grupta da benzerdi (p>0.05 ). K-SYABP; NSTEMI-AKS grubunda olguların 17'sinde (%44.7 duyarlılık) pozitif iken, miyoglobin olguların 27' sinde (%71duyarlılık)yükselmiş, MMH-AKS grubunda ise K-SYABP 24 olgunun hiçbirinde pozitif bulunmazken(%0 duyarlılık), miyoglobin 17 olguda (%70.8 duyarlılık) yüksek bulundu. Kontrol grubunda1 olguda K-SYABP, 4 olguda ise miyoglobin yüksekti. Miyoglobin' in özgüllüğü %80(16/20) iken K-SYABP'nin ki %95 (19/20) olarak bulundu. Tanısal etkinlik değerleri isemiyoglobin ve K-SYABP için MMH-AKS grubunda sırasıyla %75 ve %43 iken NSTEMI-AKS grubunda %74 ve %62 bulundu. Receiver operating characteristic (ROC) eğrianalizinde, MMH-AKS grubunda miyoglobin'in tanısal değeri K-SYABP' den daha üstünbulunurken (0.75 ve 0.52, p=0.027), NSTEMI-AKS grubunda her iki göstergenin tanısaldeğeri açısından fark bulunamadı (0.75 ve 0.70,p=0.45).Bulgularımız, K-SYABP ve miyoglobin' in NSTEMI-AKS' ün ortaya konmasındakitanısal değerlerinin benzer olduğunu ancak K-SYABP' nin MMH-AKS olgularınınbelirlenmesindeki tanısal değerinin miyoglobin'e göre belirgin düşük bulunduğunudesteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Dr Bülent GökDiagnostic value of Human Heart Type Fatty Acid-Binding Protein in non ST elevationacute coronary syndromesSUMMARYHeart-type fatty acid binding protein (H-FABP) is a new diagnostic marker ofmyocyte injury for the early detection (within the first 2 h) of acute myocardial infarction(MI). Myoglobin, a more sensitive but not specific marker, can be detected within 2 h afterthe onset of MI. The overall rate of death or MI has been reported to be equally high amongpatients with minor myocardial damage (MMD)-acute coronary syndrome (ACS) or non-STelevation MI (NSTEMI). The aim of this study was to evaluate the diagnostic value of H-FABP for the detection of MMD in patients presenting with ACS.The study consisted of 62 patients presenting with ACS within 12 h after symptomonset. Cardiac troponin-I (cTnI) and CK-MB were measured at arrival. Myoglobin and H-FABP were obtained if cTnI level was found to be elevated. A control group included 20subjects with normal cTnI and CK-MB. H-FABP was determined by a rapid chromatographicimmunoassay method. (This panel test which is complated in 15 minutes and is meant forpoin-of-care testing,identifies blood samples with an FABP concentration exceeding 7microgr/L.) Patients were classified as MMD-ACS group if they had abnormal cTnI andnormal CK-MB (n=24) and as NSTEMI-ACS group if they had elevated both cTnI and CK-MB (n=38) in 12 h follow-up. The performance of H-FABP test was compared withmyoglobin results.Mean time from symptom onset to hospital arrival was similar among three groups. InMMD-ACS group, 17 of the 24 patients had elevated myoglobin levels, but no patient showedpositive result of H-FABP test.