Üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin stresle başa çıkma tarzları ve çatışma eylem stillerine etkisi
The effects of university students' attachment styles on ways of coping with stress and conflict activity styles
- Tez No: 540524
- Danışmanlar: DOÇ. REYHAN SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
- Anahtar Kelimeler: bağlanma stilleri, stresle başa çıkma tarzları, çatışma eylem stilleri, attachment styles, ways of coping with stress, conflict activity styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin stresle başa çıkma tarzları ve çatışma eylem stillerine olan etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Türkiye genelindeki 83 üniversitede, Tıp, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sosyal Hizmet, Psikoloji, Hukuk, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, İlahiyat, Mimarlık ve Mühendislik bölümlerinde öğrenimine devam eden 847 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu, İlişkiler Ölçeği, Stresle Başa çıkma Tarzları Ölçeği ve Çatışma Eylem Stilleri Ölçeği üniversite öğrencileri tarafından doldurulmuştur. Bağlanma stilleri, stresle başa çıkma tarzları ve çatışma eylem stilleri değişkenlerinin, cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek için t-testi; bölüm puan türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek için ANOVA; değişkenler arası ilişkilerin test edilmesinde regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadaki analiz sonuçlarına göre, güvenli ve korkulu bağlanma stillerinin, iyimser yaklaşım, çaresiz yaklaşım, boyun eğici yaklaşım ve sosyal desteğe başvurma stresle başa çıkma tarzlarının ve kolaylaştırıcı çatışma eylem stilinin cinsiyete göre farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca güvenli, korkulu, saplantılı ve kayıtsız bağlanma stillerinin, iyimser yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım stresle başa çıkma tarzlarının, kaçınmacı, kolaylaştırıcı, zorlayıcı, uzlaştırmacı ve karşı koyucu çatışma eylem stillerinin bölüm puan türüne göre farklılaştığı bulgulanmıştır. Bunlarla beraber güvenli bağlanma stili ile iyimser yaklaşım, sosyal desteğe başvurma, kolaylaştırıcı eylem stili, zorlayıcı eylem stili arasında pozitif yönde; korkulu bağlanma ile çaresiz yaklaşım ve kaçınmacı eylem stili arasında pozitif yönde; saplantılı bağlanma ile çaresiz yaklaşım ve sosyal desteğe başvurma arasında pozitif yönde; kayıtsız bağlanma ile çaresiz yaklaşım ve sosyal desteğe başvurma arasında negatif yönde, zorlayıcı eylem stili arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of research is to examine the effects of university students' attachment styles on their coping styles of with stress and conflict activity styles. The study consisted of 847 students from the Departments of Medicine, Physiotherapy and Rehabilitation, Social Work, Psychology, Law, Sociology, History, Turkish Language and Literature, Theology, Architecture and Engineering at 83 universities throughout Turkey. Students completed Personal Information Form, Relationships Questionnaire, Coping Styles Scale and Conflict Activity Styles Inventory. Regression analysis was used to test correlations between attachment styles, coping styles, and conflict activity styles; independent samples t-tests was used to examine whether the variables of attachment styles, coping styles and conflict activity styles differ by gender and ANOVA was used to examine whether the variables of attachment styles, coping styles and conflict activity styles differ according to the type of discipline specific score measures of their respective departments. The results of the study indicated that safe and fearful attachment styles, optimistic, helpless, submissive and seeking of social support coping with stress styles, and smoothing activity style differ according to gender. In addition, safe, fearful, preoccupied, dismissing attachment styles, optimistic, self confident, helpless, submissive coping with stress styles, avoiding, smoothing, forcing, compromising, and collaborating type of conflict activity styles have been found to be different according to discipline specific score measures of their departments. However, there was a positive correlation between the safe attachment style and the optimistic approach, seeking of social support, smoothing and forcing type of activity styles. At the same time, a positive relationship was found between fearful attachment and the helpless coping with stress style and the avoiding type of activity style. A positive correlation was found between preoccupied attachment style and the helpless approach and seeking of social support. A negative link was found between dismissing attachment styles and a helpless approach, seeking of social support, and a significant positive correlation was found between dismissing attachment styles and the forcing conflict activity style.