Üniversite öğrencilerinin ebeveyne bağlanma stillerinin stresle başa çıkma tarzları ve öz şefkat düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of university students' parent attachment styles with their stress collection and self-commission levels
  1. Tez No: 808714
  2. Yazar: BURÇAK ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyne bağlanma, stres, stresle başa çıkma, öz-şefkat, parental attachment, stress, coping with stress, self-compassion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
John Bowlby'nin bağlanma kuramına göre yaşamın erken dönemlerinde bakım vereni ile yeni doğan arasındaki iletişim/etkileşim bebeğin daha sonraki yaşamında kişilik gelişiminden sosyal davranışlarına ve olası psikolojik sorunlarına etki eder. Bebeği ile annesi arasındaki güvenli bağlanmanın çocuğun psikolojik gelişimindeki önemli etkisini gözardı edemeyiz. Bireyin fizik ve sosyal çevreden gelen uyumsuz koşullar nedeniyle, bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde harcadığı gayrete stres denmektedir, stresle başa çıkma yöntemleri çeşitlidir. Kişi kendi kendine veya uzman yardımıyla stresle başa çıkabilmenin yollarını bulabilir. Şefkat; kişinin başkalarının iyi oluşuyla içten ilgilenmesi, onun acısını paylaşması ve yardımcı olmaya çalışmasını ifade ederken öz-şefkat bu durumun kişinin kendisine yöneltilmiş halidir. Öz şefkatin psikolojik sorunlara karşı bir set oluşturduğunu; mutluluk, sevecenlik, iyimserlik, bilgelik ile de paralel bir ilişki içinde olduğunu destekleyen araştırmalar bulunmaktadır. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin ebeveyne bağlanma stilleri ile stresle başa çıkma tarzları ve öz-şefkat düzeyleri arasında önemli ilişkiler bulgulanmıştır. Araştırmadaki veriler kartopu örneklem yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul il sınırları içindeki devlet ve vakıf üniversitelerinde okuyan 501 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Üniversite öğrencilerin ebeveyne bağlanma stilleri ile stresle başa çıkma tarzları ve öz şefkat düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. 'Ebeveyne Bağlanma Stilleri Ölçeği, Öz Şefkat Ölçeği ve Stres Başa Çıkma Ölçeği' uygulanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; üniversite öğrencilerinin ebeveyne bağlanma stilleri ile stresle başa çıkma tarzları ve öz şefkat düzeyleri arasında ilişkinin olduğunu doğrulamıştır. Bu nedenle araştırmamız ebeveyne bağlanma stillerinin stresle başa çıkma ve öz şefkat üzerindeki etkisini incelemek suretiyle alan yazında bir boşluğu doldurmuştur. Yapılan bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular diğer araştırmacılara yol gösterici niteliğindedir. Araştırmacı uygulaması 24 Ekim 2022'de başlamış 20 Mayıs 2023'te sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
According to John Bowlby's attachment theory, the communicationn/ interaction between the caregiver and the newborn in the early stages of life affects the infant's personality development, social behavior and possible psychological problems later in life. We cannot ignore the important effect of tehe secure attachment between the baby and the mother on the psychological development of the child. The effort taht the individual spends beyond his physical and psychological limits due to the incompatible conditions coming from the physical and social environment is called stress, and the methods of coping with stress are various. The person can find ways to cope with stress by himself of with the help of an expert . Compassion; Self – compassion refers to a person's sincere concern fort he well-being of others, sharing their pain and trying to help , while self –compassion is the state of this situation directed at oneself. Self-compassion creates a barrier against psychological problems; There are studies supporting that there is a paralel relationship with happiness, compassion , optimism and wisdom. The data in the research were carried out by snowball sampling method. The population of the research consists of 501 university students studying at state and foundation universities within the borders of Istanbul. It was aimed to examine the relationship between university students' attachment styles to their parents , their styles of coping with stress and their self –compassion levels. 'parent Attachment Styles Scale, Self-Compassion Scale and Stress Coping Scale ' were applied. According to the results of the research; confirmend that there is a relationship between university students' parental attachment styles, coping styles with stress, and self-compassion levels. Therefore, our research filled a gap in the literature by examining the effects of parent attachment styles on coping with stress and self-compassion. The findings obtained as a result of this study are a guide for othr researchers. The researcher application started on October 24, 2022 and ended on May 20, 2023.