Üsküdar Hacı Selim Ağa Kütüphanesi restorasyon projesi ve çevre yerleşimi
Uskudar Haci Selim Aga Library restoration project and environmental settlement
- Tez No: 540553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE TOPÇUBAŞI ÇİLİNGİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon uygulaması, kârgir yığma yapı, kütüphane, koruma ve onarım, son dönem Osmanlı kütüphaneleri, Restoration implementation, masonry masonry structure, library, protect and repair, in the last period ottoman libraries
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÜSKÜDAR HACI SELİMAĞA KÜTÜPHANESİ RESTORASYON PROJESİ VE ÇEVRE YERLEŞİMİ ÖZET İli İstanbul, ilçesi Üsküdar, ada 508, parsel 8, pafta 101 ya ait Mimar Sinan Mahallesi Selami Efendi Caddesinde yer alan Hacı Selim Ağa kütüphanesi 1782 tarihinde Klasik Dönem Osmanlı mimarisi uslübuyla inşaa edilmiştir. Geçmişten günümüze kütüphane olarak işlevini sürdürmüştür. Hala aktif olarak kullanılmaktadır. Birinci bölümde kütüphane ile ilgili yazılı kaynaklara ulaşmak amacı ile çeşitli kaynaklar taranmıştır. Çeşitli kurumların arşivlerinde araştırmalar yapılmıştır. Mevcut olan yapı üzerinde ölçümler rölöve çizimleri tamamlanmıştır. Rölöve üzerinden gerekli analizler yapılmıştır. Arşiv çalışmalarıyla ulaştığımız görsel ve yazılı belgelerden yararlanılarak yapı da ki farklı dönem ekleri belirlenmiştir. Bulunan kaynaklar ve belgelerin incelenmesiyle gerekli projeler üretilmiştir. Bütün çalışmalar sonucunda yapı üzerindeki koruma ve restorasyon fikirleri ortaya konulmuştur. Ikinci bölümde yapının bulunduğu semt olan Üsküdar'ın tarihçesi, semtin adını nereden aldığı, semtin konumu, çalışma alanındaki çevre yapılarının özellikleri ele alnmıştır. Üçüncü bölümde kütüphaneleri mimarisi, kütüphanelerin kuruluş amacı, kütüphanelerin yönetim sistemi, apı türü olarak kütüphaneler ve bazı örnek yapılar ele alnmıştır. Dördüncü bölümde ise Hacı Selim Ağa kütüphanesinin konumu ve çevrenin özellikleri, tarihçe, kitabeler, mülkiyet durumu, yapının genel durumu hakkında raporlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ÜSKÜDAR HACI SELİMAĞA LİBRARY RESTORATİON PROJET AND ENVİRONMANT LOCATİON ABSTRACT İstanbul, Üsküdar is a city, square 508, parcel 8, presentation board 101 dependent is Mimar Sinan neighborhood Selami Efendi Street is located.Hacı Selim Ağa library built 1782 in history the classical ottoman style. Library from past to present countinued to function. Nowadays library used active. İn the first department, about the library the written sources with the aim to reach variety sources were searched.Variety institution archieves made research. The existance structure on completed measurements and rolove drawing. Rolove drawing over made necessary analysis. We get to work archive benefiting from visual and written documents the structure has been identified in different epoch attachments. Found resources and examination of the documents necessary projects produced.As a result of all this work on the structure protection and restoration ideas have revealed. İn the second department, the area where the structure is located.The history of üsküdar, the name of the district where you get the location of the district, the properties of the environmental structure in the study have been addressed. İn the third department, the architecture of the library, the purpose of the organization of the library, library management system, the libraries as a structure type and some sample structures have been addressed. İn the fourth department, Hacı SelimAğa the location of the library and the characteristics of the environment, History, inscriptions property status, reports about the general condition of the structure is located.