Rhamnus frangula (SYN: frangula alnus) bitkisi üzerine fitoterapötik araştırmalar
Phytotheraputical Studies on Rhamnus frangula (SYN:Frangula alnus
  1. Tez No: 540570
  2. Yazar: VİLDAN MERVE ARVAS EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhamnus frangula, Frangula alnus, Barut ağacı kabuğu, Glukofrangulin, Avrupa Farmakopesi, Rhamnus frangula, Frangula alnus, Barut ağacı kabuğu, Glukofrangulin, Avrupa Farmakopesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Rhamnus frangulae cortex, Barut ağacı kabuğu ve ekstresi ülkemizde ve dünyada pürgatif etkisinden dolayı kabızlıkta ve zayıflama amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada Rhamnus frangula bitkisi hakkındaki genel bilgiler, bitkinin fitokimyasal özellikleri üzerine yapılmış çalışmalar, klinik ve biyolojik aktivitesine ait çalışmalar literatür taranarak derlenmiş; aktarlarda ve internette“barut ağacı kabuğu”adıyla satılan 7 adet örnek araştırılarak makroskobik, mikroskobik, yabancı madde tayini, kurutmada kayıp testi ve bütün kül miktar tayini analizleri uygulanmıştır. Ayrıca UV spektrofotometre ile örneklerdeki glukofrangulin yüzdesi hesaplanmıştır. Sonuçlar Avrupa Farmakopesi 4.0'e göre değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucu, 7 numaralı örneğin makroskobik, mikroskobik analizlerde ve kurutmada kayıp testi, bütün kül miktar tayini analizlerinde Avrupa Farmakopesi 4.0'da belirtilen kriterlere uyduğu; fakatiçeriğindeki glukofrangulin yüzdesi UV spektrofotometre ile hesaplandığında Farmakope'de belirtilen oranın altında kaldığı görülmüştür. 5 numaralı örneğin ise kurutmada kayıp testi ve kül miktar tayini haricinde uygulanan hiçbir testte Avrupa Farmakopesi 4.0'de belirtilen kriterlere uymadığı ve glukofrangulin içermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rhamnus frangulae cortex, also known as alder buckthorn is used for weight loss and treatment of constipation due to its purgative effect. The extract of the cortex is also used for same purposes. In this study macroscopic, microscopic and foreign matter analysis; loss on drying and total ash assays were carried out for 7 samples which are purchased from herbal shops and online shops on internet. Besides, percentage of glucofrangulins which are expressed as Glucofrangulin A is calculated via UV visible spectrophotometry. Analyse results are evaluated with regard to European Pharmacopoeia 4.0. As a result of this study, sample 7 was not found suitable to the criteria of European Pharmacopoeia in terms of percentage of glucofrangulins. Also it was seen that sample 5 does not hold any criteria of Pharmacopoeia.