Farklı çözücülerle hazırlanan propolis özütleri ile propolis ticari ürünlerinin biyoaktivitesinin belirlenmesi
Determination of bioactivity of propolis extracts prepared with different solvents with propolis commercial products
  1. Tez No: 540571
  2. Yazar: NUR SEDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, zeytinyağı, ekstraksiyon, farklı çözücüler, Propolis, olive oil, extraction, different solvents
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Propolis bal arılarının özellikle kavak ağacı tomurcuklarından topladıkları reçineye balmumu ve arı salgılarını katmak suretiyle kovanda hijyen sağlama ve yapı malzemesi olarak kullandığı reçine içeriği yüksek bir arı ürünüdür. Propolis ham haliyle gıda ve eczacılık sektöründe kullanılmadığından genellikle etil alkol, propilen glikol ve gliserol ile özütlenmektedir. Ancak alkolün dini sebeplerle, alkol intoleransı olanlarda ve çocuklarda kullanımının sınırlanması nedeniyle araştırıcılar yeni çözücüler bulma arayışına girmiştir. Bu çözücülerden biri de zeytinyağıdır. Bu nedenle bu çalışmada, farklı özellikte zeytinyağı ile (rafine, rivyera, rafine) ile farklı konsantrasyonda propolis numuneleri kullanılarak hazırlanan propolis zeytinyağı ekstraksiyonlarının toplam fenolik madde içeriği Folin Ciocalteu yöntemi ile antiradikal aktivitesi DPPH metodu ile ve antioksidan içerikleri fosfomolibdenum testi ile belirlenmiştir. Ayrıca farklı çözücülerle (alkol, propilen glikol ve su) hazırlanan ekstraklarında aktiviteleri karşılaştırılmıştır. Bu çözücülerle hazırlanan propolis ektraktlarında toplam fenolik madde içeriği sırasıyla; 2011.12 mgGAE/100 g, 2156.63 mgGAE/100 g, 89.42 mgGAE/100 g olarak tespit edilmiştir. Laboratuvar ortamında hazırlananlar dışında ticari olarak piyasada satılan propolis ürünlerinin de aktivitesi tespit edilmiştir. Farklı özellikte zeytinyağları ile hazırlanan propolis özütlerinin toplam fenolik madde içeriği rafine için 462.03-1650.98, rafine için 633.76-2064.74 ve rivyera için 725.61-1780.49 mgGAE/100 g aralığında tespit edilmiştir. Piyasadan temin edilen ticari ürünlerinde toplam fenolik madde içeriği; 46.37-375.63 mgGAE/100 g aralığında, aktioksidan aktivitesi; 19.19-44.29 mg AAE/g aralığında, antiradikal aktivitesi ise; 32.09-74.52 % inhibisyon aralığında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Propolis honey bees, especially poplar buds of buds collected from the buds by adding wax and bee secretion hygiene in the hive and used as a building material is a high bee product. Since Propolis is not used in the food and pharmacy sector in its crude form, it is usually extracted with ethyl alcohol, propylene glycol and glycerol. However, due to limitation of alcohol use for religious reasons, alcohol intolerance and children, researchers have sought to find new solvents. One of these solvents is olive oil. Therefore, in this study, the total phenolic content of the propolis olive oil extractions prepared by using different concentrations of propolis samples with olive oil (cold pressed, riviera, refined) was determined by Folin Ciocalteu method, antiradical activity by DPPH method and the antioxidant contents were determined by phosphomolibdenum test. In addition, the activities of the extracts prepared with different solvents (alcohol, propylene glycol and water) were compared. Apart from those prepared in laboratory, the activity of commercially available propolis products was determined. The total phenolic content of propolis extracts prepared with olive oils was determined as 462.03-1650.98 for refining, 633.76-2064.74 for cold extrusion and 725.61-1780.49 mgGAE / 100 g for rivyera. Total phenolic content in commercially available commercial products; Antioxidant activity in the range 46.37-375.63 mgGAE / 100 g; 19.19-44.29 mg AAE / g in the range, antiradical activity; 32.09-74.52% inhibition range.