Development of electrochemical sensor for the detection of beta lactam antibiotics
Beta laktam antibiyotiklerin saptanmasi için elektrokimyasal sensörün geliştirilmesi
  1. Tez No: 540579
  2. Yazar: BESNIK UKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİYE PERÇİN ÖZKORUCUKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta-laktam antibiyotik, karbon grafit elektrode, voltametrik metot, elektrokimyasal biosensör, Beta-lactam antibiotics, pencil graphite electrode (PGE), voltammetric method, electrochemical biosensors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezde bazı beta-laktam grubu antibiyotiklerin (sefaleksin, sefazolin, penisilin V) elektrokimyasal davranışları, pH 4,5-7,0 aralığındaki fosfat tamponunda diferansiyel puls voltametri yöntemi ile incelenmiştir. Kalem grafit elektrot yüzeyi beta-laktam baskılı aşırı yükseltgenmiş polipirol ile modifiye edilerek beta-laktam tayininde sensör olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Optimum elektrot parametreleri belirlenmiştir. Beta-laktam grubu bileşiklerinin tayininde tek kullanımlık kalem grafit elektrodun verimli olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Sefaleksin, sefazolin, ve penisilin V için tayin limitleri sırasıyla sırasıyla 0,115 mM, 0,303 mM, ve 0,114 mM olarak bulunmuştur (S/N=3). Bu bileşiklerin farmasotik numuneler ve biyolojik örneklerdeki analizi, belirlenen optimum koşullarda gerçekleştirilmiştir. Geri kazanım değerleri yaklaşık % 100 yakın elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the electrochemical behaviors of beta-lactam group antibiotics were investigated in phosphate buffer at pH of 4.5 to 7.0 by differential pulse voltammetry. Pencil graphite surface was modified with beta-lactam imprinted overoxidized polypyrrole and it was investigated that the availability as sensor in the determination of beta-lactam. The optimum electrode parameters were determined. It was concluded that disposable pencil graphite electrode could be used effectively in the determination of beta-lactam. The limits of detection (S/N=3) were found to be 0.115 mM, 0.303 mM, and 0.114 mM for cephalexin, cefazoline, and penicillin V, respectively. The analysis of these compounds in pharmaceutical formulations and biological samples was carried out at defined optimum conditions. The recovery values were around 100%.