Sosyal hizmet uzmanlarının mobbing (iş yerinde psikolojik şiddet) algısı ve tükenmişlik ile ilişkisinin araştırılması: İstanbul ili örneği
The research of the social workers' mobbing perceptions (psychological violence at work) and burnout: The example of istanbul
- Tez No: 540580
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, Sosyal hizmet uzmanı, Mobbing, Tükenmişlik, Sosyal hizmet, Sosyal hizmet uzmanı, Mobbing, Tükenmişlik
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, sosyal hizmet uzmanlarının algıladıkları mobbing (iş yerinde psikolojik şiddet) düzeyi ile tükenmişlik arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel tiptedir ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı birimlerde çalışan 150 sosyal hizmet uzmanı oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesi amacıyla üç bölümden oluşan Veri Toplama Formu kullanılmıştır. Formun birinci bölümünde Bireyleri Tanıtıcı Genel Bilgiler, ikinci bölümünde“Mobbing Ölçeği”ve üçüncü bölümünde“Tükenmişlik Ölçeği”ne yer verilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 23.00 kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, sosyal hizmet uzmanlarının algıladıkları mobbing düzeyinin, fiziksel, duygusal, zihinsel tükenmeyi ve tükenmişliği istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca, görev yapılan kurum ile tükenmişlik ve mobbing toplam puanlarında farklılaşma bulunmazken; fiziksel tükenme, özel yaşama müdahale ve işe bağlılık alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Bu bulgulardan yola çıkılarak sosyal hizmet uzmanlarının maruz kaldıkları mobbing ve tükenmişlikle ilgili bireysel ve örgütsel önlemler hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to study the relationship between mobbing (psychological violence at work) and burnout, which social workers perceive. The research is cross-sectional and quantitative research method is used. The sample of the research consists of 150 social workers working in the departments of Istanbul Provincial Directorate of Family and Social Policies and Istanbul Provincial Health Directorate. Data Collection Form consisting of three parts was used to obtain research data. In the first part of the form, General Information of Individuals,“Mobbing Scale”in the second part and“Burnout Scale”in the third part are given. SPSS 23.00 was used in the analysis of the research data. According to research findings, the level of mobbing perceived by social workers was found to be statistically significant and positive in terms of physical, emotional, mental exhaustion and burnout. In addition, while there is no difference in the total scores of burnout and mobbing with the institution in charge; physical depletion, intervention in private life, and commitment to work were found statistically significant. From these findings, suggestions have been made about individual and organizational measures related to mobbing and burnout that social workers are exposed to.