Farklı self adeziv reçine simanların sitotoksik etkileri
Cytotoxic effects of different self adhesive resin cements
- Tez No: 540659
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit reçineler, dentin, biyouyumluluk, sitotoksite, hücre kültür teknikleri, Composite resins, dentin, biocompatibility, cytotoxicity, cell culture techniques
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışmanın amacı dört farklı self-etch, self-adeziv reçine simanın farklı zaman periyotlarında hücre canlılığı ve hücre apoptozu üzerindeki etkilerini hücre kültürü ekstrakt metodunu, hücre kültürü insertlerini ve dentin bariyer test metodunu kullanarak incelemektir. Sıfır hipotezimiz self-etch, self-adeziv reçine simanların apoptoz yoluyla sitotoksisiteye neden olabileceğidir. BeautiCem SA, Panavia SA Cement Plus, RelyX U200 ve TheraCem üretici firma talimatları doğrultusunda hazırlanmıştır. Materyaller hücre kültürü ekstrakt test metodu için 24 saat kültür ortamında bekletilerek ekstraktları elde edilmiş ve hücrelere uygulanmıştır. Insert testi için, disk şeklinde hazırlanan örnekler 24 kuyucuklu hücre kültürü insertleriyle hücrelere uygulanmıştır. Dentin bariyer test metodu için insan üçüncü büyük azı dişlerinden elde edilen dentin diskleri bu çalışma için özel olarak imal edilen dentin bariyer düzeneklerine yerleştirilmiştir. Siman materyalleri düzeneğin üst kısmına, dentin disklerinin kavite yüzeyiyle direkt temas halinde olacak şekilde uygulanıp, polimerize edildikten sonra düzenekle birlikte kültür plakasına taşınmıştır. Her üç test yönteminde de 24 ve 72 saat inkübasyon sonunda materyallerin hücre canlılığına etkileri MTT testi ile hücre apoptozuna olan etkileri ise Anneksin-FITC/PI boyaması ile değerlendirilmiştir. Kullanılan self-etch, self-adeziv materyaller test metotlarına göre değişen oranlarda sitotoksik etki göstermiştir. BeautiCem SA diğer simanlardan anlamlı daha fazla sitotoksik etki oluşturmuştur. İnkübasyon süresi arttıkça materyaller daha fazla sitotoksik ve apoptotik etki oluşturmuştur. Dentin bariyer testi metodunda saptanan sitotoksik etkilerin diğer yöntemlerden daha az olduğu görülmüştür. Ayrıca deney materyalleri apoptotik hücre ölümünden daha çok nekrotik hücre ölümüne neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the effects of four self-etch, self-adhesive resin cements on the cell responses at different time intervals. Therefore, we combined exposure of cells via use of a dentin barrier and culture inserts (indirect), and extract testing method. We hypothesized that self-etch, self-adhesive resin cements might cause cytotoxicity through the induction of apoptosis. The resin cements; BeautiCem SA, Panavia SA Cement Plus, RelyX U200, and TheraCem were prepared according to the manufacturers' instructions in teflon moulds and samples were extracted in cell culture medium for 24h. For the insert test method, disc shaped polymerized specimens were carried to 24-well culture plate inserts. The cytotoxicity of the materials was also analyzed in a dentin barrier test device. Dentin discs, prepared from human third molar teeth, were placed into the stainless steel test device which was fabricated for this study. Test materials were applied into the upper compartment in direct contact with the cavity side of the dentin disks, photopolymerized, and carried to culture plates. After exposure periods of 24h and 72h, the cytotoxicity of these adhesive materials were evaluated using the MTT assay (viability) and the Anneksin-V-FITC/PI staining (apoptosis). The used self-adhesive cements has been showed different cytotoxic effects based on the evaluation method. As a result, the dentin barrier test method yielded results that better reflect the clinical conditions. As exposure time increased, the materials showed more cytotoxic and apoptotic effects. Also, cements have led to necrotic cell death rather than apoptotic cell death.