Üniversite öğrencilerinde benlik saygısı ve damgalama eğilimi arasındaki ilişki
The relationship between self-esteem and stigma tendencies in university students
- Tez No: 540673
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Damga, Damgala(n)ma, Etiketleme, Sosyal Hizmet, Benlik Saygısı, Stigma, Stigmatization, Labeling, Deviant, Social Work, Self-Esteem
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Damgalayan ve damgalanan arasında geçen iletişimin etiyolojisini ve toplum içerisinde yarattığı kültürel ve sosyal çıktıları araştırmak ve açıklamak birçok sosyal bilimin konusu olmuştur. Damgala(n)manın hem sonuçlarından hem de nedenlerinden biri olan benlik saygısının incelenmesi damga fenomenin incelenmesi noktasında önemli bir yere sahip olmuştur. Hem damgalayanların hem de damgalananların benlik saygısı ile olan karşılıklı ilişkilerine yönelik bir takım çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar doğrultusunda damgalama eğilimi yüksek olanların benlik saygılarının düşük olduğuna dair bazı savlar ortaya atılmıştır. Bu çalışma sosyal hizmet bölümünde okuyan lisans öğrencilerinin benlik saygıları ile damgalama eğilimleri arasındaki ilişkiyi tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bir vakıf ve bir devlet üniversitesinde toplamda 299 öğrenci ile gerçekleştirilen bu çalışma, nicel araştırma deseninin nedensel karşılaştırma türünden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yaman ve Güngör (2013) tarafından geliştirilmiş damgalama ölçeği, kişisel bilgi formu ve Rosenberg benlik saygısı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okunulan üniversite ile benlik saygısı arasında ciddi bir ilişki tespit edilemese de damgalama eğilimi toplam puanı ile istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir. Vakıf üniversitesi öğrencilerinin devlet üniversitesi öğrencilere göre daha fazla bir damgalama eğilimi olduğu bulunmuştur. Benzer şekilde, erkek öğrenciler ile kadın öğrenciler arasında benlik saygısında genel literatürde olduğu gibi anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır ancak damgalama eğiliminde erkeklerin kadınlara göre daha fazla damgaladığı tespit edilmiştir. Damgalama eğilimi ile benlik saygısı arasındaki ilişki Pearson Momenteler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılarak incelenmiş ve yapılan analizlere göre, iki değişken arasında küçük pozitif ve istatistiksel olarak anlamsız bir ilişki (r= 0,051, n= 297, p>0,05) olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigating and explaining the etiology of the relationship between those who stigmatize and those who are stigmatized as well as the cultural and social output created within the society has been the subject of many social sciences. Examination of self-esteem has a sound role in the studies of stigma phenemenon since it is considered both as a cause and result of stigmatization.A number of studies have been carried out on the reciprocal relationships between people who stigmatize and stigmatized individuals. According to the these studies, some arguments have been raised that those with a high tendency to stigmatize have a low self-esteem. The purpose of this study is to determine the relationship between self esteem and stigmatization tendencies of undergraduate students enrolled in social work departments. This study, conducted with a total of 299 students in a foundation and a state university, was carried out using the relational screening model of the causal comparison type of the quantitative research design. Stigmatization scale developed by Yaman and Güngör (2013), personal information form and Rosenberg self esteem scale were used as data collection tool in the study. According to the results of the research, although there is no significant relationship on self-esteem between students who study at governmental and foundation universities, a statistically significant difference was observed in total scores of the stigma scale. Results show that students enrolled in foundation universities have more tendency to stigmatize. There was no significant association between male students and female students as in the general literature on self-esteem. However, results show that men tend to stigmatize more than women. The relationship between stigma tendency and self esteem was examined using the Pearson Product-Moment Correlation Coefficient and it was seen that there was a small positive and statistically insignificant relationship between the two variables.