Genel yaratıcılık, matematiksel yaratıcılık ve akademik başarı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between general creativity, mathematical creativity and academic achievement
  1. Tez No: 366285
  2. Yazar: RAMAZAN ALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHAT YETİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Genel Yaratıcılık, Torrance Yaratıcı Düşünme Testi, Matematiksel Yaratıcılık, Akademik Başarı, BİLSEM
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gelişmiş ülkelerin eğitim programlarında akıl yürütme, eleştirel ve yaratıcı düşünme artık en temel beceriler arasında karşımıza çıkmaktadır. Bu iki farklı tür yaratıcılığın başarıya olumlu yönde etkisi olduğu düşünülegelmiştir. Genel yaratıcılık için bazı testler geliştirilmiş, en yaygın olarak da Torrance Yaratıcılık Testi kullanılmıştır. Matematiksel yaratıcılık testleri üzerine yapılan çalışmaların çoğu problem çözme üzerine odaklanmış çalışmalardan veya geleneksel testlerin uygulamalarından oluşmaktadır. Fakat bu çalışmalar öğrencilerin matematiksel yaratıcılık yeteneklerini belirlemede yetersiz kalmaktadır. Ayrıca matematiksel yaratıcılık geleneksel testler ile sağlıklı ve etkili bir şekilde tanımlanamadığından ve üstün yetenekli öğrencilerin yer aldığı BİLSEM dâhil diğer eğitim-öğretim kurumlarında kullanılmak üzere yeni bir matematiksel yaratıcılık testine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın iki amacı vardır: Birinci amaç öğrencilerin matematiksel yaratıcılıklarını ölçebilecek güncel bir ölçme aracı geliştirmek, ikinci amaç ise geliştirilen bu araç ile 7. sınıf Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), özel okul ve devlet okulu öğrencilerinin genel yaratıcılık, matematiksel yaratıcılık ve akademik başarı seviyeleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin matematiksel yaratıcılıkları yeni tasarlanan matematiksel yaratıcılık testiyle (MYT), genel yaratıcılıkları Torrance Yaratıcı Düşünme Testiyle (TYDT) ve akademiksel başarıları da 2009 yılında SBS'de (Seviye Belirleme Sınavı) çıkmış akademik başarı testi (ABT) ile ölçülmüş, sonuçlar okullara göre karşılaştırılmıştır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda ilk olarak öğrencilerin matematiksel yaratıcılıklarını ölçebilecek bir araç geliştirilmiş ve bu aracın geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Matematiksel yaratıcılığı ölçmek için geliştirilen matematiksel yaratıcılık testi (MYT), 7 faktörü ölçmek için hazırlanmış olup 20 soru şıklarıyla beraber 46 maddeden oluşmuştur. MYT'nin kapsam geçerliliği 2 alan uzmanı ve 3 alan eğitimcisi akademisyen ile 5 tecrübeli matematik öğretmeni tarafından kontrol edilerek yapılmıştır. Güvenirliği ise 248 öğrencide uygulanarak test edilmiş ve Cronbach Alpha katsayısı 0,914 olarak bulunmuştur. Araştırma iki devlet ortaokulunda 60, iki özel ortaokulda 66 ve iki Bilim ve Sanat Merkezi'nde 55, toplam 181 adet 7. sınıfa devam eden öğrenciye uygulanmıştır. Yapılan araştırmada kullanılan araçlar TYDT bir, MYT üç ve ABT de bir olmak üzere toplam 5 ders saatinde araştırmacı ve derse giren matematik öğretmenleri tarafından uygulanmıştır. Elde edilen veriler parametrik istatistik yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizler için betimsel ve yordamsal istatistik teknikleri kullanılmıştır. Betimsel analiz kapsamında; kullanılan testlerin ortalamaları ve standart sapmaları incelenmiştir. Yordamsal analiz kapsamında ise, değişkenlerden alınan puanların birbirlerinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğine bakmak için tek yönlü ANOVA analizi, MYT, TYDT ve ABT puanları arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon katsayısı hesaplanarak belirlenmiştir. Değişkenlerin birbirleriyle ilişkilerini incelemek için korelasyon analizi ve anlamlı korelasyon bulunan değişkenlerin birbirlerine etkisini incelemek için regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın bulguları incelenecek olursa; BİLSEM öğrencileri, MYT, TYDT ve ABT puanlarında en yüksek ortalamalara sahip öğrencilerdir. Özel okul öğrencileri, TYDT puanları hariç diğer iki değişken puanında BİLSEM öğrencilerinin ardından gelmektedir. Devlet okulu öğrencileri ise TYDT puanlarında BİLSEM'den sonra gelmesine rağmen diğer iki değişken puanında özel okul öğrencilerinden sonra gelmişlerdir. BİLSEM, özel okul ve üç okul toplamı öğrencilerinin MYT ile ABT puanları arasında pozitif doğrusal bir ilişki gözlemlenmiştir. İlişkinin etki büyüklüğü özel okul ve üç okul toplamında orta düzeyde, BİLSEM de ise ortaya yakın düzeydedir. Bunun yanında özel okul ve üç okul toplamı öğrencilerinin MYT puanları ile TYDT puanları arasında pozitif doğrusal bir ilişki gözlemlenmiştir. İlişkinin etki büyüklüğü özel okulda orta düzeye yakın üç okul toplamında ise düşük düzeydedir. Son olarak TYDT puanları ile ABT puanları arasında özel okul ve üç okul toplamı öğrencileri için pozitif doğrusal, devlet okulu öğrencileri için ise negatif doğrusal bir ilişki gözlemlenmiştir. İlişkilerin etki büyüklüğü özel okulu öğrencilerinde orta, devlet okulu ve üç okul toplamı öğrencilerinde ise düşük düzeydedir. Sonuçlara bakıldığında; BİLSEM öğrencileri, diğer iki okul öğrencilerine göre hem matematiksel olarak hem de genel olarak daha yaratıcı, akademik olarak da daha başarılı öğrencilerdir. Özel okul öğrencileri, genel yaratıcılık hariç diğer iki değişkende BİLSEM öğrencilerinin ardından gelmektedir. Devlet okulu öğrencileri ise genel yaratıcılıkta BİLSEM'den sonra gelmesine rağmen diğer iki değişkende özel okul öğrencilerinden sonra gelmişlerdir. Yapılan regresyon analizleri sonucunda, öğrencilerin matematiksel yaratıcılıkları akademik başarılarını tahmin etmede kullanılabileceğini ve matematiksel yaratıcılığın akademik başarıyı etkilediği belirlenmiştir. Bu sonuçlar incelenen literatürle de örtüşmektedir. Benzer şekilde öğrencilerin matematiksel yaratıcılıkları genel yaratıcılıklarını tahmin etmede sadece ipucu verebileceği ama matematiksel yaratıcılığın genel yaratıcılığı etkilediği bulunmuştur. İncelenen literatürde bulunan bu sonuçları desteklemektedir. Farklı olarak öğrencilerin genel yaratıcılıkları akademik başarılarını tahmin etmek için yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Bunun sebebi ilgili literatürün de belirttiği gibi akademik başarı ile genel yaratıcılık arasındaki ilişkinin karmaşık olması, cinsiyet ve ölçüm araçlarına göre değişiklik göstermesi olabilir. Bulunan sonuçlar ışığında öğretmenlerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için matematiksel yaratıcılık çalışmalarına daha fazla yer vermeleri ve yaratıcılığın diğer branşlarda da başarıya etkisinin araştırılmasının gerektiği şeklinde bazı önerilerde bulunulmuştur. Bilim Kodu :
Özet (Çeviri)
Reasoning, critical and creative thinking are among the most basic skills in the educational programs of developed countries. It is argued that this two types of creativity have positive effects on achievement. Over the years several tests were developed for general creativity, and the most commonly used one is Torrance Creativity Test. Most studies on mathematical creativity tests focused on problem solving or merely using traditional tests. However, these studies had lacking aspects in identifying students' ability of mathematical creativity. Besides, since mathematical creativity cannot be assessed effectively through traditional tests, there is a need for a new mathematical creativity test to be used in educational institutions including BİLSEM (i.e. Science and Art Centres) training gifted children. This study had two aims: The first aim was to develop a current measurement tool that can measure students' mathematical creativity, and the second aim was to examine the relationship between Science and Art Centre (BİLSEM), private school and public school 7th graders' general creativity, mathematical creativity and academic achievement using the tool developed. Correlational research design was employed in the study. The students' mathematical creativity was measured using the mathematical creativity test (MYT) developed in this study, their general creativity was assessed through Torrance creative thinking test (TYDT) and their academic achievement was tested using the academic achievement test (ABT) in the placement examination administered by the Ministry in 2009. The results were compared based on the schools. Considering the aims of the study, an instrument that can measure students' mathematical creativity was firstly developed and its validity and reliability study was conducted. The mathematical creativity test that was developed to assess mathematical creativity (MYT) was formed to measure 7 factors, and included 46 items with the choices of 20 questions. The content validity of the MYT were evaluated by two field experts and three educators in the field along with five experienced mathematics teachers. As for the reliability, the test was administered to 248 students and the Cronbach Alpha coefficient was found to be 0,914. The study was conducted with 181 7th graders, 60 of whom studied at two public secondary schools, 66 at two private secondary schools and 55 at tow Science and Art Centres. The instruments were administered in a total of five lessons; the TYDT in one lesson, the MYT in three lessons and the ABT in one lesson. The gathered data were analysed through parametric statistical method. For the analysis, descriptive and inferential statistical techniques were used. In descriptive analysis, the mean scores and the standard deviations of the tests were examined. In inferential analysis, one-way ANOVA was employed to determine whether there was a statistically significant difference between the scores based on the variables, and the relationship between mathematical MYT, TYDT and AAT was identified calculating the Pearson correlation coefficient. Correlation analysis was conducted to investigate the relationship among the variables and regression analyses were done to examine the effect of variables revealing significant differences on each other. Based on the findings of the study, the BİLSEM students were those having the highest scores in MYT, TYDT and ABT. Private school students had lower scores in the two variables except TYDT scores than BİLSEM students. Although public school students had lower TYDT scores than BİLSEM students, they had higher scores in the other two variables than the private school students. There was a positive relationship between MYT and ABT scores of BİLSEM, private school and three school students. The effect size of the relationship was at moderate level for the private school and three schools while being near moderate for BİLSEM. On the other hand, there was a positive relationship between MYT and TYDT scores of private school and all three school students. The effect size of the relationship was at moderate level for the private school while being low for the total of three schools. Finally, there was a positive relationship between the TYDT and ABT scores of the private school and all three school students, and a negative relationship for the public school students. The effect size of the relationship was at moderate level for the private school while being low for the public school and three school students. The results revealed that BİLSEM students were both more creative in general and academically more successful than the other two school students. Private school students had lower scores in the two variables except general creativity than BİLSEM students. Although public school students had lower scores in general creativity than BİLSEM students, they had higher scores in the other two variables than private school students. As a result of the regression analysis, it was found that the students' mathematical creativity could be used in predicting their academic achievement, and mathematical creativity affected academic achievement. These results are also consisted with the literature. Similarly, it was found that the students' mathematical creativity could only be used as an indication predicting general creativity, but mathematical creativity had an effect on general creativity. The literature also supports these results. On the other hand, it was revealed that the students' general creativity was not enough to predict their academic achievement. As also discussed in the literature, the reason for this could be the complexity of the relationship between academic achievement and general creativity, and variations in gender and measurement tools. Based on the results, suggestions such as that teachers should spend more time on mathematical creativity practices to improve their students academic achievement and the effect of creativity on achievement in other areas should also be examined were made. Science Code : Key Words : General Creativity, Torrance Tests of Creative Thinking, Mathematical Creativity, Academic Achievement, BİLSEM. Number of Pages: 95 Supervisor : Assist. Prof. Dr. Sebahat YETİM