Farklı ekim normlarının aspir bitkisinin (Carthamus tinctorius L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
The effect of different seed rates on yield and some quality traits of safflower (Carthamus tinctorius L.)
  1. Tez No: 541073
  2. Yazar: LATIFA ISMAYIL-ZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aspir, ekim normu, tane verimi, yağ oranı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırma 2018 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri araştırma/deneme arazisinde yürütülmüştür. Deneme 'Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni'ne göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada farklı ekim normlarının (3.0, 4.5, 6.0 ve 7.5 kg/da) aspir bitkisinin verim ve bazı kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada metaryal olarak dört aspir çeşidi (Dinçer, Balcı, Linas ve Olas) kullanılmıştır. Bu amaçla denemede çıkış gün sayısı, bitki boyu, dal sayısı, tabla sayısı, tabladaki tohum sayısı, tabla çapı, çiçeklenme gün sayısı, olgunlaşma gün sayısı, tane verimi, 1000 tane ağırlığı, kabuk oranı, yağ oranı, protein oranı ve yağ verimi gibi karakterler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ekim normu arttıkça tane veriminin düştüğü gözlemlenmiş ve en yüksek tane verimi dekara 4,5 kg ekim normu uygulamasıyla Linas çeşidinden elde edilmiştir (99,06 kg/da). Yağ oranı bakımından ise ekim normu uygulamaları arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted at Research Field, Faculty of Agriculture University of Tekirdag Namık Kemal in 2018. The experiment was designed in randomized complete plot design with three replications. The aim of this research was to determine of different sowing rates (3.0, 4.5, 6.0 and 7.5 kg/da) on seed yield and some quality traits of safflower. The four cultivars of safflower (Dinçer, Balcı, Linas and Olas) was used as a material of this research. In the study emergence days number, plant height, branch number, capsule number, number of seeds per capsule, capsule diameter, flowering days number, maturity days number, seed yield, 1000 seed weight, hull ratio, oil content, protein content and oil yield were investigated. According to the results, seed yield decreased as sowing rates increased and the highest seed yield was obtained from Linas cultivar with the application of 4.5 kg/da sowing rate (99,06 kg/da). In terms of the oil content, there was no statistically significant difference between sowing rates.