Marka farkındalığı sürecinde sosyal medyanın rolü: Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma
The role of social media in brand awareness process: A research on Selçuk University students
  1. Tez No: 541084
  2. Yazar: HÜLYA GÖKLÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Marka Farkındalığı, Sosyal Medya, Brand, Branding, Brand Awareness, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüz dünyasında yaşanan hızlı gelişim ve değişim firmaları ürün ve hizmetlerini sunarken rekabet üstünlüğünü sağlayabilmesi ve müşteriler tarafından tercih edilebilmesi için çeşitli stratejiler üretmeye ve uygulamaya itmiştir. Değişen teknolojik koşullar müşterilerin satın alma davranışlarını etkilerken marka ile müşterinin etkileşim halinde olması günümüz firmalarının en temel amaçları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda markalaşmak firmalar için önemli bir kavram haline gelmiştir. Marka farkındalığı ise markalaşmak isteyen firmaların oluşturmaya çalıştığı önemli stratejileri arasında yer almaktadır. Marka farkındalığı pazardaki bir yer edinmek, var olan konumunu korumak isteyen ve rekabet üstünlüğü oluşturmak isteyen firmalar için önemli bir kavramdır. Hızlı gelişim gösteren iletişim teknolojileri arasında yer alan son yılların popüler mecrası olarak sosyal medya ise kullanıcılarına birçok hizmet sunarken markaların da bu mecrada yoğunlaşmasına neden olmuştur. Özellikle rakipleri arasında ön plana çıkmak isteyen firmalar bu teknolojinin sağladığı fırsatları değerlendirme konusunda başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu tez çalışması teori ve uygulama bölümlerinden oluşmakta ve sosyal medyanın marka farkındalığı sürecinde nasıl bir rol üstlendiğini ortaya koyması açısından önemlidir Çalışmanın teori bölümünde marka farkındalığı ve ilişkili olduğu kavramlar ile süreci; sosyal medya, özellikleri ve çeşitleri ile birlikte marka farkındalığına olan etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama bölümünde ise ankete dayalı bir alan araştırması ile bulgular ortaya koyularak yorumlanmıştır. Araştırmada sosyal medya çalışmalarının markaların tüketici hafızasında kalıcılığını arttırdığı ve marka farkındalığı üzerinde etkili olduğu bulgusuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The on going quick development and change have made firms produce and apply some strategies in order to gain competence and make custemers choose them during presentation of their services and goods. While changing technology conditions affect custemers' behavior over purchase, the interaction between people and brand is the main goal of current firms. In this regard, making the brand well-known has become very imporatant. Awareness of Brand is one of the important strategies for firms which want to make their brand well-known. While Social media which is among fast-developing communication Technologies presents a lot of services to its users, the firms are trying to focus on this territory. Especially those which want to stand out among their rivals are conducting successful efforts reğarding making use of these Technologies offer. This study consists of both theory and application parts and it is important reğarding what kind of role is being taken by social media during awareness of brand. In the theory part , awarenes of brand, terms regarding it and process ; social media, its traits and kinds and it is effect on the awareness of brand is explained. In the application part, the results, based on territorial survyes, are put forward and assesed. In this study, it was found that social media studies increased the retention of brands in consumer memory and were effective on brand awareness.