Farklı topraklardan izole edilen rhizobakteriler ile rhizoctonia solani kühn.'ün biyolojik mücadelesi
Biological kontrol of rhizoctonia solani kühn. with rhizobacteria isolated from different soil
- Tez No: 541083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUDE FİGEN DÖNMEZ, PROF. DR. İRFAN ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye (Phaseolus vulgaris L.), Rhizoctonia solani, Biyolojik mücadele, Calligonum polygonoides L, Bean (Phaseolus vulgaris L.), Rhizoctonia solani, Biological control, Calligonum polygonoides L
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada fasulye bitkisinde çökerten hastalığına neden olan Rhizoctonia solani'nin volkanik, kumlu, tuzlu topraklardan ve Ebu Cehil (Calligonum polygonoides L. subsp. comosum (L'Hér.) bitkisinden izole edilen bakteri strainlerinin biyokontrol etkinlikleri araştırılmıştır. Yapılan izolasyon sonucunda 83 bakteri straini elde edilmiş ve bakteriler biyokimyasal testler ve yağ asit metil ester analizi ile tanılanmıştır. In vitro testinde 83 bakteri straininden 20 tanesi etkili bulunmuş ve bu strainlerin 0,1 - 2,4 cm arasında değişen engelleme zonu oluşturarak patojenin misel gelişimini inhibe ettiği saptanmıştır. Bakteri strainlerinin patojen izolatlarını engelleme oranının ise en yüksek %50 - %66 arasında değiştiği tespit edilmiştir. İn vivo saksı denemelerinde ise bakteri strainlerinin kontrol grubuna göre hastalık gelişimini başarılı bir şekilde engellediği saptanmıştır. HV43, HV34, HT30 ve HT21 strainlerinin %100 etki göstererek hastalık çıkışını engellediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the biological control activities of the bacteria strains, which have been isolated from the volcanic, sandy salty soils and Ebu Cehil plant (Calligonum polygonoides L. subsp. comosum (L'Hér.) were investigated against isolates of Rhizoctonia solani causing root rot in beans. As the result of the isolation 83 strains were obtained and the bacteria were identified by biochemical tests and fatty acid methyl esterase analyses. In the in vitro experiments, 20 strains from among 83 bacteria strains were found to be effective and it was determined that these strains inhibited the mycelial growth by forming a prevention zone ranging between 0,1 cm and 2,4 cm. The prevention rate of bacteria strains against pathogen isolates was found to range between 50%-66% maximum. In the in vivo pot experiments, the bacteria strains were found to successfully inhibit the disease development compared to the control group. The HV43, HV34, HT30 and HT21 strains were determined to prevent the onset of disease with an effectiveness of 100%.