Lojistik sektöründe Rekabet Hukuku ve mali boyutları: Avrupa Birliği-Türkiye karşılaştırması
Competition Law and financial aspects in the logistics sector:EU-Turkey comparison
  1. Tez No: 541108
  2. Yazar: ULUĞ İLVE YÜCESOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Maliye, İşletme, Law, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Lojistik, Rekabet Hukuku, Dolaylı Vergiler, Vergi Uyumlulaştırılması, Gümrük Birliği, International Logistics, Competition Law, Indirect Taxes, Tax Harmonisation, Customs Union
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Teknolojinin en son geldiği nokta olan Endüstri 4.0 ile uluslararası lojistik uygulamaları artık başka bir boyuttadır. Endüstri 4.0, lojistik süreç veya uygulamalarının atlayamayacağı bir öneme sahiptir. Lojistik sektörünün“yeni”olması ve doymamış bir piyasa olmasından dolayı uzun yıllar çalışılması gereken bir alandır. Küreselleşen dünyada lojistik ticaretin ağıdır. Bu sebeple ticaretin adil ve etkin bir rekabet içinde yürümesi gerekir. Bu çalışmada lojistik süreç uygulamalarının dünü, bugünü, geçirdiği seyir, Bilim Devrimi ile bağı, Avrupa Birliği'nin ikiz kardeş politikası olan rekabet ve vergi politikası içinde ele alınacaktır. Ülkemiz Avrupa Birliği ile uyum süreci yaşadığı gibi dünyaya da açılmaktadır. Uluslararası hal alan lojistik uygulamalarda adil ve etkin rekabetin oluşması için mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına uygun bir vergi politikası da şarttır. Çalışmada, Lojistik uygulamalar ve sektör incelenirken tam adaylık sürecinde olan ve Gümrük Birliği üyesi ülkemizin lojistik sektörüne yaklaşımı, lojistik sektörü için rekabet ve mali kurallar Avrupa Birliği mevzuatı ile paralel olarak anlatılmıştır. Türkiye özellikle dolaylı vergiler ve rekabet kurallarında mevzuat uyumlulaştırması içinde olduğundan; Türk Hukukunun AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği rekabet ve vergi politikası Tek Pazar'ın sağlıklı bir şekilde işlemesi için kurallar tesis etmiştir. Türkiye hem küreselleşme hem de Avrupa Birliği tam adaylık sürecinden dolayı çok yönlü uyum göstermek zorundadır. Çalışmada Lojistik süreç (uygulamaların) tam adaylık sürecinde olan ülkemiz ve Avrupa Birliği mali kurallar ve rekabet kuralları açısından karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Lojistik süreçlerinde uygulanan ve tam adaylık sürecinin ile paralel dolaylı vergi politikası ve vergileri incelenmiştir. Bunun yanı sıra lojistik özel teşebbüslerine uygulanan rekabet kuralları incelenmiştir. Bütün bunlar yine lojistik sektörüne dair tespitler ve değerlendirmeler ile yapılmıştır. Avrupa Birliği Mevzuatında lojistik başlıklı fasıl olmayıp; taşımacılık ve Trans-Avrupa Ağları fasılları vardır. Çalışmada ağırlıklı olarak taşımacılık, Trans-Avrupa Ağları, rekabet, vergilendirme, gümrük birliği ve malların serbest dolaşımı fasılları; Avrupa Birliği'nin lojistik uygulamalara bakış açısıyla ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Türkiye'de uygulanan vergiler ve vergi politikası, lojistik süreç açısından ele alınmış ve ülkemizin tam adaylık süreci kapsamında incelenmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında Türkiye'de lojistik sektörüne ilişkin tespitler ortaya konulmuş ve vergi uygulamaları açısından değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
International logistics applications with Industry 4.0, which is the latest point of technology, are now at another dimension. Logistics is the network of trade in the globalizing world. Economic and political unions give importance to the logistics sector. In this study, the applications of logistic processes will be dealt together in context of competition and tax policy, which are the twins of the European Union and the connection with the Science Revolution. Turkey has experienced the process of harmonization of European Law. An appropriate tax policy for the free movement of goods and services is also essential for fair and effective competition in international logistics applications. The logistics applications and the sector are under scrutiny and we talked about the approach of the Customs Union member country to the logistics sector and the competition rules and financial rules for the logistics sector in parallel with the European Union legislation. The European Union has established rules for the competition and tax policy to ensure that the Single Market operates in a healthy manner. Turkey must demonstrate compliance with both globalization and versatile due to the full European Union membership process. In this study logistics sector (applications) in the process of full nomination of the country and the European Union in terms of financial rules and competition rules are discussed comparatively. The indirect tax policy and taxation applied in the logistic processes have been examined. Besides, the competition rules applied to the logistic private enterprises have been examined. There is no logistic chapter in European Union Legislation. European Union Legislation has transportation and Trans-European Networks chapters. This study mainly focuses on the transportation, Trans-European Networks, customs union, competition, taxation tried to bring the logistic perspective of the European Union. Taxes and tax policy implemented in Turkey, and our country were discussed in terms of logistics processes were investigated in full nomination process. These assessments are being introduced for the identification and evaluation was made in the light of the logistics sector in Turkey in terms of tax treatment.