The relationship between job satisfaction and job performance in a multinational company the case of Vodacom Lesotho
Lesotho'da çok uluslu bir şirket olan Vodacom bünyesindeki meslekî tatmin ve iş performansı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 541109
  2. Yazar: LİNEO ROSİNA RATİA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE TUZLUKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Meslekî tatmin, iş performansı, çok uluslu şirket, Lesotho, Job satisfaction, job performance, multinational company, Lesotho
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Meslekî tatmin geçmişten günümüze insan kaynakları yönetimi alanında en çok araştırılan konulardan biri hâline gelmiştir ve gün geçtikçe de iş yerlerindeki önemi gittikçe artmaktadır. Çalışanların harcadığı emek ve edinmiş oldukları bilgi, o şirketin üretkenliğini etkileyen en elzem şey olduğu için iyi işçi bir şirketin sahip olabileceği en mühim servetidir. Bu sebeple, onların yaklaşımları ve performansı, söz konusu iş yerlerinde etkin rol oynar çünkü bunlar bir kuruluş bünyesindeki çalışan tutumunun temel beliryecileridir. Meslekî tatmin ve iş performansına dair çok kapsamlı bir araştırmalar bütünü olmasına rağmen, az gelişmiş ülkelerdeki çok uluslu şirketlerin bünyesindeki bu iki değişken hakkında yapılan araştırmaların sayısı çok seyrek olmakla birlikte bu konu göz ardı edilmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı az gelişmiş bir ülkede yerleşik olan çok uluslu bir şirket çatısı altındaki meslekî tatmin ve iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışma, Lesotho'da bulunup, sektörün öncü firmalarından biri olan çok uluslu telekominikasyon şirketi Vodacom'nun 210 daimi çalışanı arasında yürütülen nicel yönteme dayalı bir çalışmadır. Veri analizi sürecinde ise Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS V 23) kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, çok uluslu bir şirkette meslekî tatmin ve çalışanların iş performansı arasında karışılıklı bir bağıntı olduğunu (korelasyon) göstermektedir.
Özet (Çeviri)
From past to present, job satisfaction has always been one of the most researched topics in the field of human resource management and is increasingly becoming important in the workplace daily. Good employees are the most crucial assets any company could have since their efforts and knowledge are the most essential aspects affecting the company's productivity. Thus, employees' attitudes and performance play very important roles at the workplace because they are the major determinate of employees' behavior in an organization. Although there is an extensive body of research regarding job satisfaction and job performance relationship, the research concerning the two variables in multinational companies in least developed countries is rather few and overlooked. Therefore, the aim of the current study is to investigate job satisfaction-performance relationship in a multinational company in a least developed country. This is a quantitative method study conducted among 210 permanent employees working at one of the leading multinational telecommunication company Vodacom based in Lesotho. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS V 23) was used in data analyzing process. The findings of the current study indicate that there is a correlation between job satisfaction and employees' job performance in a multinational company.