İlköğretim 1. kademedeki okul-aile işbirliği ile ilgili öğretmen ve veli görüşleri (Ağrı ili örneği)
Teachers and parents views about school-family relationship at firts level of primary education (A study in Agri)
  1. Tez No: 541137
  2. Yazar: ŞERİFE ÖZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEDERA HALMATOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Okul Aile İşbirliği, Öğretmen, Veli, Primary School, School-Family Relationship, Teacher, Parent
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul birinci kademedeki okul aile işbirliği ile ilgili öğretmen ve veli görüşlerini belirlemektedir. Araştırmanın örneklemini Ağrı ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan 150 öğretmen ve 120 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Okul aile işbirliği ile ilgili öğretmen ve veli görüşlerini belirlemek amacıyla Genç (2005) tarafından geliştirilen anket soruları ve kişisel bilgi formları veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Anket soruları önce 20 öğretmene ve 20 veliye uygulanarak dil, anlam ve içerik yönünden düzenlemeler yapılmış, kapsam geçerliliğine ve güvenirliğine bakılmıştır. Kapsam geçerliliğine uzman kişilerin ifadelerinden yardım alınarak bakılmış olup, güvenirliğine Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısına bakılarak karar verilmiştir. İç tutarlılık katsayısı öğretmen anketleri için 0.84, veli anketleri için 0.73'tür. Elde edilen bulgular SPSS 17 paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmen veli görüşmelerinin sıklıkla yapıldığı, öğretmen ve velilerin kendi istekleri doğrultusunda gerçekleştiği, öğretmenlere göre derslerinde başarılı olan öğrenci velileri daha çok görüşmeye gelirken, velilere göre derslerinde başarısız olan ve ev ödevi yapmayan öğrenci velilerinin daha çok görüşmeye gittiği, veli toplantılarının en az bir kez yapıldığı ve bu toplantılara çoğunlukla katılımın sağlanıp genellikle annelerin katıldığı, toplantıların çocukların üzerinde etkili olduğu; okul aile birliği toplantılarının yılda en az bir defa yapıldığı ve velilerin çoğunluğunun bu toplantılara katılmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this research is to determine the views of teachers and parents about the family in the first grade school. The sample of there search can be found in the schools affiliated to the Ministry of National Education in Ağrı. It consists of 150 teachers and 120 students. Survey questions and personal information forms developed by Genc (2005) were used as data collection tools in order to determine teachers 'and parents' opinions about school family cooperation. Questionnaires were first applied with 20 teachers and 20 couples, and language, meaning and content arrangements were made and their validity and reliability were examined. The validity of the scoping was examined by taking the help of the expressions of experts, and the reliability was determined by looking at the Cronbach Alpha internal consistency coefficient. Internal consistency coefficient is 0.84 for teacher questionnaires and 0.73 for parent questionnaires. Obtained findings were analyzed using SPSS 17 packet program. As a result of the research, it has been determined that teacher-parent interviews are frequently held and teachers and parents were carried out in the with theirs demands. According to the teachers, the parents of student who succeeded in their lessons came to interview more, according to the parents, the parents of student who failed in their classes and did not do homework came to interview more, that parental meetings have been held at least once and and this meeting is usually attended by participation and usually joined by mothers, the meetings were effective on children, it has been determined that school family meetings are held at least once a year and that a majority of the parents do not attend this meeting.