The need of alternative working models for dual-career family: The flexible working experience of employed mothers in a Turkish bank
İki kariyerli ailelerin alternatif çalışma modellerine olan ihtiyacı: Bir Türk bankasında esnek çalışan annelerin deneyimleri
  1. Tez No: 541138
  2. Yazar: ÖVGÜ TORLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Kariyerli Aile, Esnek Çalışma Modeli, Alternatif Çalışma Modelleri, Esneklik, İş-Aile Dengesi, İş-Aile Çatışması, Cinsiyet Eşitsizliği, Dual-Career Family, Flexible Working Model, Alternative Working Models, Flexibility, Work-Family Balance, Work-Family Conflict, Gender Inequality, Flexible Fit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu tez, geleneksel rollerin hakim olduğu aile yapısının çift kariyerli aile yapısına dönüşmesiyle birlikte çalışanların yaşadığı iş-aile çatışmasına bir çözüm olarak alternatif çalışma modelleri arayışına girmesini incelemektedir. Bu amaçla, özellikle, bir Türk katılım bankasında çalışan 14 anneyle doğum izni akabinde, esnek çalışma modeli (EÇM) kapsamında deneyimleri üzerine derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, modelin tüm zorluklarına rağmen kadınlar“çalışan kadın”kimliğini korumak için esnek çalışma modelini tercih etmektedirler. Yöneticiler, model için en önemli figürlerden biri olarak, genellikle çalışma saatlerinin azalması ve ofis dışında çalışılmasından şikayet etmektedirler. Esnek çalışma modeli, tam zamanlı çalışanlar ile esnek çalışanlar arasındaki iletişimi zayıflatmakta; takım çalışmasını zorlaştırmakta ve iş tanımını basitleştirmektedir. İş güvencesi, ofisin yakınlığı, şirketteki teknolojik ilerlemeler ve 360 derece destek esnek çalışma modelinin verimliliğini arttıran öğelerdir. Ancak, çalışan anneler, tatmin edici insan kaynakları yönetimi politikalarının bulunmamasından muzdaripken; yöneticiler yarım kadro sisteminin eksikliğinden şikayetçidir. Son olarak, ulusal, endüstriye özgü ve kültürel özellikler dikkate alındığında, ideal esnek çalışma modelinin yapı taşları önerilmiştir. İdeal FWM'nin sonuçları göstermektedir ki; çalışanlar, çocuklar, kurumlar ve toplum mensuplarının tahammülünü gerektiren çalışma kültüründen ziyade insani/insana yakışır çalışma kültürüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the changing dynamics of family structure from traditional role distribution to dual career family which employees seek an alternative working model as a solution for work and family conflict. To this end, specifically, 14 employed mothers in a Turkish participation bank are deeply interviewed about their experience of flexible working model (FWM) after the end of maternal leave. The findings suggest that women prefer the flexible working model to keep their“working women”identity despite all the model's challenges. Managers, as one of the most important figure for the model, are generally complainant about decreased working hours and out-of-office working style. Moreover, the flexible working model weakens communication between full-time employees and flexible employed ones; hardens team work and simplifies job descriptions. Job security, proximity of office, technological advancement in company, and full support of all around women increase the efficiency of the flexible working model. However, the absence of satisfactory human resources management policies make employed mothers suffer from the flexible working model whereas the lack of half-staff system pressures managers. Finally, in the consideration of national, industry-specific and cultural characteristics, the building blocks of an ideal flexible working model are proposed. The consequences of the ideal FWM shows that employees, children, organizations, society need humane/decent work culture which provides integration of work and non-work life rather than work culture requires its members' endurance.