İlkokul matematik ders kitaplarındaki kesirler konusu ile ilgili örneklerin ve alıştırmaların incelenmesi
Analysis of examples and exercises in fractions in the primary school mathematics textbooks
  1. Tez No: 541140
  2. Yazar: TAHİR ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ İNCİKABI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik ders kitapları, örnek, alıştırma, problem, ilişkilendirme, çoklu temsiller, Mathematics textbooks, example, exercise, problem, association, multiple representations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul matematik ders kitaplarındaki kesirler konusu ile ilgili örnekler ve alıştırmalarda yer verilen ilişkilendirme durumlarını, ilişkilendirme durumlarının sınıflara göre dağılımlarını, problem özelliklerini, yer verilen temsilleri ve geçiş durumlarını analiz etmektir. Bu araştırma nitel bir araştırma olup, ilkokul matematik ders kitaplarında yer alan örnekleri ve alıştırmaları analiz etmek için döküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı komisyonu ve özel yayınevleri tarafından hazırlanan ilkokullarda 2017-2018 eğitim-öğretim yılında kullanılan ders kitaplarında yer alan örnekler ve alıştırmalar analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; örneklerin çoğunluğunun diğer konularla ilişkilendirilmiş olmasına karşılık alıştırmalarda ise diğer konularla ilişkilendirme durumunun yaklaşık üçte bir oranında kaldığı görülmektedir. Problemlerin önemli bir kısmı rutin ve kapalı uçlu problemlerden oluşmaktadır. Problemlerin çoğunluğunun yeterli veriye sahip olduğu görülmektedir. Çözümlerinde çok adım gerektiren problemlere daha fazla yer verildiği, tek adım ve çok adım gerektiren problemlerin oranlarının birbirine yakın olduğu görülmektedir. İlkokul matematik ders kitaplarında en çok kullanılan temsil türünün metinsel temsiller olduğu, model temsillerin ikinci sırayı aldığı, kullanım bakımından son sırada bulunan numerik ve sayı doğrusu temsillerinin üçüncü sınıftan itibaren artarak kullanılmaya başlandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the associations, the classifications of the associations, the problem features, the representations and transitions involved in the examples and exercises related to the subject of fractions in primary school mathematics textbooks. This research is a qualitative research and document analysis method is used to analyze examples and exercises in primary school mathematics textbooks. In this study, examples and exercises which are involved in the primary school textbooks in the academic year of 2017-2018 prepared by the Ministry of Education commission and private publishing houses were analyzed. According to research findings; it is observed that the majority of the examples are associated with other topics in mathematics whereas only one third of the exercises has an association with the other subjects. Most of the problems consist of routine and closed-ended problems. It appears that the majority of the problems have enough data. It is seen that the problems requiring multiple steps in their solutions are given more place while the proportions of the problems requiring single-step and multiple steps are close. It is clearly seen that textual representations are mostly used in primary school mathematics textbooks. Model presentations have the second place in terms of their uses by textbooks, numerical and number line representations, the least preferred representations, have been used increasingly starting from the third grade.