Deneysel sıçan yara modelinde trombositten zengin plazmadan izole edilen lipid fraksiyonunun skar oluşumu üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of lipid fraction isolated from platelet rich plasma on scar formation in an experimental rat wound model
  1. Tez No: 541201
  2. Yazar: MEHMET CAN ÇAKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: PRP, Wound healing, Lipid fraction, Skin, Immünohistochemistry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
PRP'nin yara iyileştirici etkisi uzun yıllardan beri bilinmekte ve klinik olarak uygulanmaktadır. Son yıllardaki sınırlı in vitro çalışmalardan elde edilen bulgulardan yola çıkarak PRP'nin esas iyileştirici etkisinin trombositlerden kaynaklanan çok sayıdaki lipid içeriğinden olabileceği ileri sürülmüştür. Literatürde bu konuyu irdeleyen in vivo çalışmaya rastlanılmadığından, bu çalışmada PRP'den elde edilen lipid fraksiyonunun yara iyileştirmesi üzerindeki etkisi deneysel sıçan yara modelinde değerlendirildi. Çalışmamızın hayvan deneyleri, 20 adet Wistar albino türü sıçanların sırt kısımlarında 1.2 cm çapında eksizyon yöntemiyle dairesel yaralar oluşturularak 4 farklı grup üzerinden gerçekleştirildi. PRP, lipid fraksiyonu, DMSO ve SHAM gruplarına ait yaralardan 3, 7, ve 14. günlerde biyopsi alındı. Histolojik değerlendirme amacıyla, yara iyileşmesinde etkin rol oynayan TGF-β, Kollajen 1 ve Kollajen 3 proteinlerinin, süreçteki evrelere göre ekspresyon seviyeleri, bu 3 proteinin İmmünohistokimya boyama yöntemi ile biyopsilere uygulanarak İmmünpozitiflik skorlamaları yapıldı. Ayrıca yara iyileşmesinin proliferasyon evresini değerlendirilmesi amacıyla Masson Trikrom ve Sirius Red boyaları uygulanarak skorlamaları yapıldı. Tüm bulgular istatiksel olarak One Way Anova ve Bonferroni's Çoklu Karşılaştırma testleri ile analiz edildi. Çalışmamızın bulguları, PRP'den elde edilen lipid fraksiyonunun yara iyileştirici etkisinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte bulgularımız, lipid fraksiyonunun iyileştirici etkiye sahip olmasına rağmen PRP'nin daha etkili olduğu sonucunu verdi. Farklı yara modelleri ve PRP ile lipid fraksiyonunun farklı bekleme süreleri ile yapılacak ileriki çalışmaların konuya daha aydınlatıcı bilgiler vereceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : PRP, yara iyileşmesi, lipid fraksiyonu, deri, immünohistokimya
Özet (Çeviri)
The wound healing effect of PRP has been known and clinically applied for many years. From the findings of limited in vitro studies in recent years, it has been suggested that the main therapeutic effect of PRP may be from a numerous of lipid contents originating from platelets. Since no in vivo studies have been found in the literature, the effect of the lipid fraction obtained from PRP on wound healing in this study was evaluated in the experimental rat wound model. In our study, animal experiments were carried out in 4 different groups by circular excision with 1.2 cm diameter excision in the back of 20 Wistar albino rats. Biopsies were taken at 3, 7, and 14.days from the injuries of PRP, lipid fraction, DMSO and SHAM groups. For histological evaluation, immunopositivity scoring was performed by biopsy of TGF-β, Collagen 1 and Collagen 3 proteins which play an active role in wound healing, expression levels of these 3 proteins by immunohistochemical staining method. In addition, Masson Trichrome and Sirius Red stains were applied to evaluate the proliferation stage of wound healing. All findings were statistically analyzed with One Way Anova and Bonferroni's Multiple Comparison tests. Analyzes made in histological terms gave the result that lipid fraction treatment group had less closure rate than PRP and lipid fraction was more effective than PRP despite having content and curative effect. We think that different wound models and further studies with different waiting times of PRP and lipid fraction will give more illuminating information on the subject.