Uygur geleneksel tıbbında kalp-damar hastalıklarında sık kullanılan bazı bitkiler üzerinde farmasötik botanik araştırma
A farmasotik botanic research about frequently used plants i̇n cardiovascular diseases i̇n traditional uyghur medicine
  1. Tez No: 541202
  2. Yazar: NUERBIYE AOBULIAIKEMU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Uygur, TUM, TCM, Kardiyovasküler, Hotan, Uygur, TUM, TCM, Cardiovascular, Hotan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Geleneksel uygur tıbbı kalp damar hastalıklarını özel türlere ayırıp adlandırarak geliştirdiği tedavi yöntemleriyle çok başarılı sonuçlar elde etmiştir. Hotan ilçesi Uygur tıbbınin başlangıç noktası ve gelişme merkezidir. Tarihte çok sayıda ünlü hekim bu bölgeden yetişmiştir. Bu bölge Kunlu dağları ve Taklamakan çölü gibi bitki zenginliğinin olduğu bir bölgedir. Ayrıca Hindistan'a sınır olduğu için geleneksel tıp deneyimleri ve droglar arasında geçişler oldukça fazladır. Bu sebepler Hotan ilinin Karakaş ilçesini etnobotanik açıdan önemli hale getirmiştir. Bu tez çalışmasında Uygur tıbbında kardiyovasküler rahatsızlıklar konusunda uygulanan bitkisisel ilaçların tanıtılması, bu ilaçların içinde yoğun olarak kullanılan bitkilerin incelenmesi, Hotan ilinin Karakaş ilçesinde etnobotanik bir araştırma yapmak ve 11 bitkinin de yaprak ve gövde anatomisiyle ilgili detaylı bilgiler sunmak amaçlanmıştır. Yapılan etnobotanik çalışma sonucunda 105 bitkinin kalp-damar hastalıklarında kullanıldığı belirlenmiştir. Bunlarda UV değeri 0,1'in üzerinde olan 38 bitki morfolojik olarak ve drog olarak tanıtılmıştır. Anatomik çalışmalarda 4 bitkinin yaprak ve gövde anatomisi ilk kez detaylı olarak bu tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Traditional Civil medicine has achieved very successful results with the treatment methods developed by distinguishing and naming cardiovascular diseases from special species. Hotan is the starting point and development center of Uighur medicine. In the history, many famous physicians have come from this region. This region is a region where the plant richness such as the Kunlu Mountains and the Taklamakan desert is located. And because it is bordered on India, transitions between traditional medical experiences and drugs are quite high. For these reasons, the Karakaş district of Hotan province became important in terms of ethnobotany. In this thesis study, it was aimed to introduce botanical medicines applied in Uighur medicine on cardiovascular diseases, to investigate the plants which are used intensively in these medicines, to conduct an ethnobotanical research in Karakas province of Hotan and to give detailed information about leaf and stem anatomy of 11 plants. As a result of the ethnobotanical study, it was determined that 105 plants were used for cardiovascular diseases. 38 plants with a UV value of over 0.1 were introduced morphologically and as a drug. In anatomical studies, leaf and trunk anatomy of 4 plants is presented for the first time in detail in this thesis.