Çalışanların örgütsel adalet algılarının oluşumunda insan kaynakları uygulamalarının etkisi ve buna yönelik araştırma
The effect of human resources practices on the formation of employees perceptions of organizational justice
- Tez No: 541458
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Organization justice, Human Resources Practices, The Relationship Between Organizational Justice Perception and Human Resources Practices
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, çalışanların insan kaynakları uygulamalarına ilişkin adalet algısının oluşum sürecini inceleyerek, gelecekte bu konuyla ilgili yapılabilecek faaliyetlere fayda sağlamağı amaçlamaktadır. Tez çalışması 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, örgütsel adalet kavramı, boyutları, teorileri ve örgütsel adaleti etkileyen faktörler incelenmiştir. İkinci bölümde, insan kaynakları yönetimi kavramı ve insan kaynakları uygulamaları hakkında literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, bu iki kavramın ilişkisi hakkında teorik çerçevede bilgiler verilmiştir. Tez çalışmasının sonuncu bölümünde insan kaynakları uygulamalarının, çalışanların örgütsel adalet algılarının oluşumundaki etkisine yönelik araştırma yapılmıştır. Araştırma anket yöntemiyle oluşturulmuş veriler esasında yapılmaktadır. Anket Azerbaycan'ın Bakü ilinde 3 banka, Uluslararası Azerbaycan Bankası, Rabite ve Express bankaları arasında yapılmıştır. Anket 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, katılımcılar hakkında demografik (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, pozisyon veya unvan, mevcut iş yerinde çalışma süresi ve toplam çalışma süresi) özelliklerin bulunduğu sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde, insan kaynakları uygulamalarına ilişkin 20 ifadeden oluşturulmuş ölçek yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise 18 ifadenin oluşturduğu örgütsel adalete ilişkin ikinci ölçek bulunmaktadır. Araştırmanın amacı, önemi ve yöntemleri hakkında bilgiler verildikten sonra SPSS 23 programında verilerin analizi yapılmaktadır. Öncelikle, demografik özelliklere ve ölçeklere ilişkin betimleyici istatistikler bulunarak tablolarda gösterilmektedir. Daha sonra her iki ölçeğin güvenirlik analizi yapılmaktadır. Sonraki aşamalar sırası ile hipotezlerin analizi ve sonuçların değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the process of the formation of justice perception of employees human resources practices and aims to provide benefits in future activities related to this topic. Thesis study consists of 4 parts. In the first chapter, the concept of organizational justice, dimensions, theories and factors affecting organizational justice are examined. In the second chapter, the literature on human resource management concept and human resources applications were explored. In the third chapter, the relationship between these two concepts have been given in the theoretical framework. In the last part of the thesis study, research was carried out on the effect of human resources practices on the formation ofperceptions of organizational justice ofemployees. The data that is generated by survey method is used in this thesis study. The survey was conducted in three banks of Azerbaijan which are located in the capital city, Baku: International Bank of Azerbaijan , RabitaBank and ExpressBank. The questionnaire consists of 3 sections. The questionnaire consists of 3 sections. In the first part, participants are asked about the demographic characteristics (sex, age, education status, position or title, current working time and total working time). In the second part, there is a scale of 20 phrases about human resources applications. In the third part, there is a second scale related to organizational justice which is comprised of 18 phrases. The purpose of the study is to analyze the data in software called“SPSS”after information about its importance and methods has been obtained. Firstly, descriptive statistics found on demographic characteristics and scales are shown on the tables. Then, reliability analysis is performed on both scales. The next steps are analyzing the hypotheses and evaluating the results correspondingly.