Sodyum tetraborat tozu ile pürüzlendirilmiş titanyum yüzeylerinde osteoblastik aktivitenin in-vitro olarak incelenmesi
In vitro examining of osteoblastic activity on sodium tetraborate coated titanium surfaces
- Tez No: 541457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ALTUĞ AYDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bor, titanyum yüzeyi, osteoblast, dental implant, osteokondüktivite, Boron, titanium surface, osteoblast, dental implant, osseoconductivity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dental implantların osteoentegrasyonu ve uzun dönem başarısında yüzey özelliklerinin oldukça önemli role sahip olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda osteoentegrasyonun kemik iyileşmesi ve kemiğin yeniden şekillenmesine bağlı olduğu bildirilmiştir. Dental implanta karşı verilen kemik dokusu cevabının fiziksel faktörlere, kimyasal faktörlere, implant dizaynına ve yüzey özelliklerine bağlı olduğu bilinmektedir. Dental implantların yüzey başarısı bu yüzeylerde ideal seviyede osteoblast hücrelerinin kolonize olması, yüzeylerde bölünerek çoğalması ve yüzeyde tutunmasına bağlıdır. Hücre bölünmesi ve tutunmasındaki artış titanyum yüzeylerin pürüzlülüğüne bağlı olarak değişmektedir. Literatürde birçok çalışmada bor mineralinin antimikrobiyal etkinliğinden söz edilmiştir. Ancak bor mineraliyle kaplanmış dental implant yüzeyinin osteoblast hücreleri üzerine etkisinin değerlendirildiği bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda hücre proliferasyon etkinliği daha önceden yapılan çalışmalarla kanıtlanmış asit dağlama yöntemi ile henüz bir çalışma yapılmamış olan bor minerali ile kaplanmış implantların osteoblast canlılığı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 6mm çapında, 3.5mm kalınlığında her deney grubunda 12'şer örnek olacak şekilde üç deney grubu ve bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Pilot çalışmalarda yüzey örneklerinin içerdiği mineraller görüntülenmiş ve yüzeyde kaplanmış olan bor minerali ve biyouyumlu olan kalsiyum örnekler üzerinde tespit edilmiştir. Sitotoksisite testi de yapılarak pilot çalışma tamamlanmıştır. Yüzey pürüzlülüğünün korelasyonunun yapılabilmesi için işlenmemiş titanyum yüzeyler birinci grup, asitle dağlanmış yüzeyler ikinci grup ve osteoblastik aktivitenin inceleneceği bor kaplanmış titanyum yüzeyler üçüncü grup olarak çalışmaya alınmıştır. Tez çalışma gruplarında 1., 3., 7. ve 14. günlerdeki osteokondüktivite değerleri histolojik olarak ölçülmüş ve sonuçlar toplanmıştır. 1., 3., 7. ve 14. günde her gruptan birer örnek SEM görüntüleri alınması için rastgele seçilmiştir. Tez çalışmamızın sonuçları ile bor mineralinin titanyum yüzeylerde osteoblast hücre proliferasyonu ve canlılığına olumlu yönde katkısı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Surface structures in osseointegration of implants are important for long term success. Studies show that osseointegration is related with bone healing and bone remodelling. Bone tissue response against dental implants depends on physical factors, chemical factors, design of implants and its surface structures. Surface success of dental implants depends on the ideal level of colonization, proliferation and adhesion of osteoblast cells on these surfaces. The increase of cell proliferation and adhesion differs to the ruggedness of titanium surfaces. Numerous studies in literature show the antimicrobial activity of boron element, however there is no study showing the activity of osteoblast cells on boron coated dental implant surfaces. The aim of this study is to examine the osteoblast cell activity on boron coated implant surfaces. In the study, 6mm diameter and 3.5mm height cylindric shaped 9 samples in each three groups were created. In the pilot study, boron coated surface samples were monitored and both boron and biocompatible calcium were found on the samples. Additionally, cytotoxicity tests were performed with one control group and three experimental groups of titanium machined surface, acid etched titanium surface, and boron coated titanium surfaces. Histological measurements were perfomed for osteoconductivity levels on the 1st, 3rd, 7th, and 14th days, and SEM analysis was performed on a sample randomly selected from each group. The results indicated that boron coated titanium surfaces have positive effects on cell proliferation and cell vitality.