An institutional analysis of political corrupion in Kenya
Kenya'daki siyasi yolsuzluğun kurumsal analizi
- Tez No: 541464
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY UĞUR GÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kenya polisi, Kurumsal yolsuzluk, Yolsuzluk, Kenya police, Institutional corruption, Corruption
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yolsuzluk terimi, uluslararası bir sorun ya da en çok tercih edilen, uluslararası bir hastalık olduğu için, dünyanın dört bir yanındaki herkes tarafından sıklıkla kullanılan bir terimdir. Yolsuzluk, toplumumuzda sıkı kurallar veya kapalı kapılar ile rahatlatmak için avantaj sağladıkları temel bir sorun olmuştur.Bu terim, rüşvet ya da tekerlekleri yağlamak olarak bilinir.Yolsuzluk toplumlarımızda büyük bir sorun haline gelmiştir, çünkü kökleri toplumumuzun en alt seviyesine kadar birleştirip gerdiğinden, onu ortadan kaldırmak çok zordur.Yolsuzluk, yozlaşmış bireylere rahatlık getiriyor, ancak ekonomiye ve ülkenin güvenliğine ve dürüst vatandaşlarına karşı bir düşüş.Birleşmiş Milletler gibi birçok uluslararası kuruluş, yolsuzluğun varlığını nasıl ortadan kaldıracaklarına dair çözümler bulmaya ve çözmeye çalışmış, ancak yolsuzluğun nasıl yürütüldüğünün gizli doğası nedeniyle hiçbir cevap vermemişlerdir.Yolsuzluk gerçekleşir ya da daha çok iki kişi arasında, çok gizli kurallar ve çevre altında gerçekleştirilir. Biri son derece keskin ve bazen bir ipucu yardımı olmadan eylemde görmek oldukça zordur.Farklı yolsuzluk türleri var ama en çok kullanılan / tercih edilen rüşvettir. Rüşvet, daha basit, daha kolay ve diğer yolsuzluk türlerine kıyasla herhangi bir zamanda herhangi bir yerde gerçekleşebilir, dolayısıyla bu çoğunlukla tercih edilir.Kenya'da yozlaşma son yıllarda çok yaygındı ve bu sayede hemen hemen her birey günlük faaliyetlerinde karşılaşıyor. Kenya halkı için günlük bir zorunluluk haline geldi ve Kenya'daki hükümet daireleri ve hükümet kurumlarını ziyaret ederken veya bir polis karakolunda bir beyanda bulunmak gibi kamu hizmetlerini ararken önerilen bir araç gibidir. Yolsuzluğun, çoğunlukla zayıf hükümet politikaları ve hükümet yapıları nedeniyle Afrika ülkeleri veya 3. dünya ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkelerde iyi büyüdüğüne inanılıyor.Kenya'da meydana gelen yolsuzluğun doğası çoğunlukla kurumsal yolsuzlu. En çok etkilenen kurum, listede ilk sırada yer alan Kenya Polis kurumudur % 48,1 oranında.(Ulusal Yolsuzluk ve Yolsuzluk Anketi, 2012), ardından yargı ve sağlık sektörleri gibi diğer devlet kurumları tarafından takip edilmektedir. Kenya polisinin en yozlaşmış kurum olmasının nedeni hükümetin yarattığı teşviklerden kaynaklanmaktadır.Polis memurları yaptıkları işin niteliğine göre önemli ölçüde düşük ücret kazanmakta, çok kötü koşullarda çalışmakta ve toplumun bakımı yerine kendilerine bakmanın yollarını aramaktadırlar. Onlar ücretlerini toplayıp rüşvet toplayarak rahat bir yaşam tarzı yaşarlar ve bazen sadece birkaç memur önceden hırsızlık yapan hırsızlıkla meşgul olurlar. Bence geçerli bir sebepten dolayı rüşvet toplarlar. Aynısı kamu faaliyetleriyle karşılaşan hükümet kurumlarının çoğu için de geçerlidir.Bu nedenle bu tez, Kenya'daki en yozlaşmış kurumların istatistiki olarak detaylı bilgisini sağlarken, Kenya'nın yolsuzluktan arındırılmış bir devlete dönüşmesine yardımcı olacak politika önerileri ve sonuçları takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
The term corruption is a term frequently used by everyone around the globe since it's an international problem or most preferable, an international disease. Corruption has been a main problem in our societies whereby individuals take advantage of it in order to ease their way through strict rules or closed doors. This term is known as bribery or greasing the wheels. Corruption has been a major problem in our societies whereby it's very hard to eliminate it since it has merged and stretched its roots to the very bottom level of our society. Corruption brings comfort to the corrupt individuals but a downfall towards the economy and the security of the country and its honest citizens. Many international organizations such as the United Nations have tried to find and create solutions on how to eliminate the existence of corruption but they have bared no fruits due to the secretive nature of how corruption is conducted. Corruption takes place or rather is conducted under very secretive rules and environment, mostly between two individuals. It's rather very hard to see it in action unless one is very keen and sometimes by the help of a tip off. Corruption in Kenya has been very rampant in the recent years, whereby almost every individual encounters it in their day to day activities. It has turned into a daily necessity for the people of Kenya and it's a tool recommended when visiting government offices and government institutions in Kenya in search of help or public services, such as recording a statement at a police station. It's believed that corruption grows well in developing countries such as the African countries or 3rd world countries mostly due to weak government policies and government structures. The nature of corruption that takes place in Kenya is mostly institutional corruption. The most affected institution is the Kenya Police institution which takes the first place on the list with a percentage of 48.1 % according to National Survey on Corruption and Ethics, (2012), followed by other government institutions such as the judiciary and the health sectors. Therefore this thesis provides statistically detailed information of the most corrupt institutions in Kenya, followed by policy recommendations and conclusion that will help change Kenya into a corruption free state. This thesis has been written through secondary information research and personal experience.