A study of Pakistan's political parties' control overstate resources and redistribution in the light ofpanama papers
Panama belgeleri ışığında Pakistan siyasi partilerinin devlet kaynakları ve kaynakların yeniden dağıtımı üzerindeki kontrolü hakkında bir araştırma
- Tez No: 541490
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Panama belgeleri, Pakistan, Pakistan Müslüman partisi, Pakistan Halk Partisi, Devlet, Corruption, Panama leaks, Pakistan, Pakistan Muslim party, Pakistan people's party, State
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tezin amacı Pakistan'daki yolsuzluk üzerine yapılan varolan teorik ve ikincil araştırmaları analiz etmek ve özetlemektir. İki büyük siyasi partinin (PMLN ve PPP) görevde kalma süreleri olan 30 yıl üzerine tartışılacaktır. Ek olarak kaynaklar üzerindeki denetimleri üzerinde durulacak ve her kurumda yozsuzluğa nasıl yol açtıkları incelenecektir. Tez temel kavramlar ve yolsuzluğun kavramsallaşmasına genel bir bakışla başlamaktadır ve yolsuzluğun teorik çerçeve çalışması ışığında nedenlerini incelemekle devam etmektedir.“Panama Belgeleri”olarak bilinen sızdırılan büyük bozulmalardan biri ile devam edecektir. Panama Belgeleri Pakistan siyasetinde büyük bir kargaşaya sebep olmuştur çünkü en önemli siyasi partilerden biri olan PMLN'nin başındaki isim ve ailesinin sızdırılan belgelerde adı geçmektedir ve okyanus ötesi gizlenmiş şirketleri satın almak için yıllarda nasıl kara para akladıklarından bahsetmektedir. Bu teze yönlendirilebilecek en önemli sorular yozlaşma ve siyasi parti yöneyimi arasındaki bağlantıyı;ülkedeki yozlaşmış yapıyı oluşturan yapıyla birlikte gelişen süreci ve öncelikle parti rejiminde sonrasında ise mega seviyedeki yolsuzluğu kökünden yok etmek için göz önüne alınması gereken ölçütleri anlamaya yöneliktir. Tez, Pakistan tarihinde en temel yolsuzluk olaylarından biriyle son bulmakta olup bunu takiben yolsuzluğu azaltabilecek öneri ve tavsiyelerle devam edecektir. Yolsuzluk ve ülke kaynaklarının uygunsuz dağılımının en önemli yönüne de ışık tutan tez, bu konuyu Pakistanın en önemli iki siyasi partisinin çatısı altında incelemektedir. Yolsuzluğun en önemli faktörleri; partilerin parlamento içindeki uygulamaları, seçim kampanyaları ve partilerin ülke kaynaklarının ve bu kaynakların yeniden dağıtılması üstündeki kontrollerini ele alarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to analyze and summarize the existing theoretical and secondary work on corruption in Pakistan. Two of the major political parties' (PMLN and PPP) tenures will be discussed as they have ruled the country for about 30 years. Additionally, their control over the resources will be highlighted and how they have paved ways for corruption in every institution. The thesis begins with a brief overview of key definitions and conceptualization of corruption and then turns to a review of the causes of corruption in the light of theoretical framework. This is followed by the major corruption leaks known as 'Panama Papers' which caused a bustle in Pakistani politics as one of the prominent political parties' (PMLN) head and his family was named in those leaks that how they have been over the years money laundering to buy hidden off shore companies. The significant questions that are addressed in this thesis include the understanding of the connection between corruption and party rule, what condition along with the structure would result in corruption in the country and measures that are needed to be undertaken in order to eradicate party corruption first and then corruption on the mega level. The thesis ends with the main corruption events in the history of Pakistan followed by suggestions and recommendations that might help to reduce corruption. The thesis also addresses the important aspect of corruption and improper allocation of country's resources with regards to the most powerful political parties of Pakistan PPP and PMLN. It discusses the most important factors of corruption with regards to the parties' exercise within the parliament, election campaign, and overall control of the party over the resources of the country and its redistribution.