Comparison of mitogen-induced lymphocyte proliferation values in healthy pediatric and adult age groups
Sağlıklı pediyatrik ve erişkin yaş gruplarında mitojenlerle uyarılmış lenfosit proliferasyon değerlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 541496
  2. Yazar: ZAKYA SHOUB ELSHARİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT CAN KÜÇÜKSEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Akan hücre ölçer, proliferasyon, mitojen, lenfosit, hücre kültürü, Flow cytometry, proliferation, mitogen, lymphocyte
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Antijene yanıtlı lenfosit klonlarının prolifere olması, kazanılmış yanıtların ilk basamağı olup immün hücrelerin efektör fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için önem taşımaktadır. İmmünolojik araştırmalar ve immün tanıda proliferasyon testlerinin kullanımı günden güne yaygınlaşmakta olup bu çalışmalarda sağlıklı kontrol olarak erişkin kanlarının kullanılabilirliği soru işaretidir. Bu çalışmanın amacı, pediyatrik ve erişkin sağlıklı kontrol gruplarında T lenfosit, B lenfosit ve total lenfositlerin mitojenlerle uyarılmış proliferasyon değerlerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 20 erişkin ve 19 pediyatrik birey katıldı. Gönüllülerden alınmış taze periferik kan örneklerinden periferik kan mononükleer hücreleri, fikol konsantrasyon gradyanı yöntemi ile saflaştırıldı, CFSE ile işaretlenen mononükleer hücreler, PHA ve CD2/CD3/CD28 monoklonal antikor kokteyli (CD-mix) ile 120 saat, 37C, %5 CO2'li hücre kültürü ortamında uyarıldı. Kültür aşamasını takiben CD4+ T ve CD19+ B hücreleri, kendilerine özgül monoklonal antikorlarla işaretlenerek bu hücrelerin ve işaretlenmemiş total mononükleer hücrelerin proliferasyon değerleri akan hücre ölçer cihazı kullanımı ile belirlendi. Çalışmanın sonucları, pediyatrik ve erişkin yaş gruplarında, PBMC, CD4+ T ve CD19+ B hücrelerinin, mitojen uyarımı altında genelde benzer davranışlara sahip olduğunu, PHA uyarısı altında pediyatrik CD4+ T hücrelerinin, erişkinlere göre anlamlı derece yüksek çoğaldıklarını (p=0,012) göstermiştir. Pediyatrik bireyler yaş gruplarına göre incelendiğinde, 0-2, 3-5 ve 6-18 yaş arası mitojen yanıtlarının benzerliği gözlenmiştir. Bu bulgular, pediyatrik hasta örnekleri için erişkin kontrol kan örneklerinin kullanılabilirliğini düşündürmektedir
Özet (Çeviri)
The proliferation of antigen-specific lymphocyte clones, the initial step in acquired immunity, is important for effector functions of immune cells. Proliferation tests both in immunologic research and immune diagnosis are gaining attendance day by day, while utilization of adult healthy controls for comparison with pediatric patients is a question. This study aimed to investigate and compare mitogen-stimulated proliferation responses of peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) and T- and B-lymphocytes in adult and pediatric healthy donors. 19 pediatric and 20 adult healthy donors were enrolled in this study. PBMCs purified from fresh peripheral blood samples of the donors by ficoll gradient centrifugation method were stained with CFSE and were cultured in a 37℃ CO2 incubator for 120 hours with the absence and existence of polyclonal activators; PHA and CD-Mix. Following cell culture, PBMCs were stained with antibodies against CD4 and CD19, and proliferation percentages of CD4+ T cells and CD19+ B cells together with total PBMCs were determined by flow cytometry. The results of this study revealed the similarity between pediatric and adult age groups, with respect to responses of PBMCs, T- and B-cells to mitogen stimulation. The only difference observed was a significantly high proliferation of pediatric CD4+ T cells in response to PHA stimulation (p=0.012). Pediatric individuals were distributed into age groups of 0-2 years, 3-5 years and 6-18 years, and no difference of mitogen-triggered proliferative responses was observed among age groups. These findings propose the possibility of utilization of adult healthy controls as controls for pediatric patients.