Sm2O3 ve Er2O3 katkılı Bi2O3 malzemelerin sentezi ve termoelektriksel özelliklerinin incelenmes
Investigation of termo electrical properties of synthesized Sm2O3 and Er2O3 doped Bi2O3 materials
- Tez No: 541541
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt hücresi, Katı elektrolit, Katı hal Reaksiyonu, Elektriksel iletkenlik, Aktivasyon enerjisi, Fuel cell, Activation energy, Thermal analysis, XRD, Solid electrolyte, Electrical conductivity, İon conductivity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, (Bi2O3)1–x–y(Sm2O3)x(Er2O3)y üçlü katı elektrolit sistemi katı oksit yakıt pili (KOYP) uygulamaları katı hal reaksiyonları ile sentezlendi. Numuneler, mol katkı oranları x= 10, y=5,10,15,20 ; x=15, y=5,10,15,20 şeklinde seçilerek A1-A8 olarak adlandırıldı. Oluşturulan bu numunelerin yapısal karakterizasyonu X-Işını Kırınım Metodu (XRD) ile, termal karakterizasyonu Diferansiyel Termal Analiz-Termogravimetrik Analiz (DTA-TG) ile ve elektriksel karakterizasyonu 4-Nokta Elektriksel Ölçüm Tekniği ile gerçekleştrildi. Termal analiz süresi boyunca TG ısınma ve soğuma eğrileri herhangi bir kütle kaybının olmadığını gösterdi. XRD ve DTA analiz sonuçlarına göre, A1 ve A5 numuneleri karışık (heterojen) faza sahipken diğer numunelerin yüksek iyon iletkenliği sergileyen kararlı (kübik)-fazını içerdiği gözlendi. En yüksek iletkenlik değeri A4 numunesine ait ve T=1100 C° 'de =5,28 x 10–1 (.cm)-1 değerindedir. Yüksek sıcaklık bölgesi için (650 oC ve sonrası) aktivasyon enerjisi 0,655 eV ile 1,0389 eV, düşük sıcaklık bölgesi için (350- 650 oC) 1,1769 eV ile 1,5478 eV aralığında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, (Bi2O3)1–x–y (Sm2O3)x (Er2O3)y three solid electrolyte materials system for solid oxide fuel cells (SOFCs) were synthesized by using solid state reaction method. Mole contribution rate of the samples were selected as x=10, y=5,10,15,20; x=15 y=5,10,15,20 and named as A (1-8). Structural, thermal and electrical characterizations of these samples were performed by X-ray Diffraction Method (XRD), Differential Thermal Analysis-Thermogravimetric Analysis (DTA-TG) and Four-Probe Method, respectively. TG curves showed that it was no mass loss during thermal analysis process. According to results XRD and DTA analysis, while A1,A5 samples had mixed phase, other samples included stable (cubic)-phase which displays high ion conductivity. The highest conductivity value was 5,28 x 10–1 (.cm)-1 at the T=1100 C° and it belonged to A4 sample. Activation energy of high temperature region was found that the values varies from 0,655 eV to 1,0389 eV and activation energy of the low temperature region varies from 1,1769 eV to 1,5478 eV.