Örgüt kültürünün örgütsel güvene etkisi
The effect of organizational culture to organizational trust
  1. Tez No: 541595
  2. Yazar: GAMZE DURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TÜRKAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Güven, Örgütsel Güven, Yöneticiye Güven, Çalışma Arkadaşlarına Güven, Örgüte Güven, Culture, Organizational Culture, Organizational Trust, Trust To Manager, Trust To Colleaques, Trust To Organization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, örgüt kültürünün örgütsel güveni etkileyip etkilemediğini saptamak amacıyla yapılmıştır. Nicel yöntemin benimsendiği araştırma kapsamında, anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Çalışmanın evrenini, İzmir'de yaşayan ve İzmir'de herhangi bir üniversitede akademisyen olan bireyler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 392 kişi ile anket yapılmıştır. Araştırma sonucunda örgüt kültürü ve örgütsel güven arasında pozitif yönde anlamlı ve zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgüt kültürünün örgütsel güven üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Bireylerin örgüt içerisinde paylaştığı değerler ve kültür, örgütsel güven boyutları olan yöneticiye güven, çalışma arkadaşlarına güven ve örgüte güven düzeylerini de etkileyebilmektedir. Örgütsel güveni sağlamak isteyen işletmelerin, örgüt kültürlerini bu doğrultuda oluşturmaları gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to identfy whether organizational culture affects the organizational trust. Within the scope of the research which adopted the quantitative method, the data was collected by the questionnaire method. The universe of the study consists of individuals living in Izmir and working as academicians in any university in Izmir. The survey was conducted with 392 people. As a result of the research, it was determined that there was a positive meaningful and weak relationship between organizational culture and organizational trust. It was determined that organizational culture have an effect on organizational trust. The values and culture which were shared by individuals within the organization can effect the dimensions of organizational trust, trust to colleagues, trust to manager and trust to organization. It has been concluded that businesses that want to ensure organizational trust of the organization should establish their organizational culture accordingly.