CAD/CAM seramiklerinin fonksiyon sonrası oluşan mekanik değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of phisical changes of CAD/CAM materials after function
  1. Tez No: 541619
  2. Yazar: MEHMET MERT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: in vitro, tam seramik, aşınma, kırılma, dayanıklılık, CAD/CAM, in vitro, ceramic, wear, fracture, resistance, CAD/CAM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Geçmiş dönemlerde diş hekimliği alanında kullanılmış seramik materyallerinin en büyük dezavantajı mekanik dayanımlarının yeterince yüksek olmamasıdır. Günümüz diş hekimliğinde, fiziksel yapıları güçlendirilmiş seramik materyallerinin sayısında artış görülmektedir. Yaptığımız çalışmanın hedefi, yeni geliştirilen CAD/CAM materyallerinden üretilen kuron protezlerinin aşınma ve kırılma dirençlerinin in vitro olarak, karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Dijital ortamda dizayn edilerek, Vita CAD-Temp kompozit disklerden kazıma yöntemiyle, 30 adet kesik diş formunda güdük hazırlandı. 10'ar örnekten oluşan gruplara ayrılarak, 3 farklı CAD/CAM bloktan; IPS e.max CAD, Vita Enamic, inCoris Zirconia kuron protezleri hazırlandı. Hazırlanan restorasyonlar, hazırlanmış olan güdüklerin üzerine RelyX U200 reçine siman kullanılarak, 50N yük altında simante edildi. Örnekler 2 akslı çiğneme simülatöründe, 1.7Hz hızında 106 siklusa kadar, 5°-55°C arası değişen termal siklus ortamında yorma testine tabi tutuldu. Yorma testi önce ve sonrasında optik tarayıcıyla yüzeyler tarandı. Testler sonrasında oluşan aşınmalar 20µ hassasiyetli 3D tarayıcıda grafiksel olarak değerlendirildi. Aşınma testini tamamlayan örnekler, sonrasında kırılma testine tabi tutuldu. Kırılan örnekler Burke sınıflaması kırık tiplerine göre gruplandı. Her grup için en sık görülen kırık tipi elektron mikrokobunda (SEM) incelendi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak Tek Yönlü Vasyans Analizi ve Tukey HSD testi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre en düşük aşınma değerleri sırasıyla inCoris Zirconia, IPS e.max CAD ve Vita Enamic gruplarında bulunmuştur. Kırma testlerindeki en yüksek değerler de sırasıyla inCoris Zirconia, IPS e.max CAD ve Vita Enamic . Bütün gruplar arasındaki aşınma ve kırılma değerleri anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The most important disadvantage of ceramic materials had been used in dentistry, is their low physical resistance. Nowadays, newly develped all ceramic materials are up for sale on the market, which have significantly improved physical properties. This study aims to investigate comparatively the fracture and wear strength of crown prosthesis which are prepared by recently developed CAD/CAM materials. Material and Method: 30 pieces of digitally designed and milled lower 1st molar teeth prepared by dentin likeVita CAD-Temp discs. The prepared teeth were divided into groups consisting of 10 specimens and crown prosthesis were prepared by 3 different CAD/CAM blocks IPS e.max CAD, Vita Enamic, inCoris Zirconia. All of the crown restorations are cemented on dentin like prepared composit dies by usingRelyX U200 resin cement material under static 50N pressure. Samples are loaded for wear test at 1.7Hz to 106 cycles under 5°-55°C termal cycle. After the wear test all survived samples were applied to fracture test. Fractured samples are grouped according to Burke classification. Most frequently observed fracture type of each group is examined under electron microscope (SEM). Results are analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) and Turkey HSD test. Results: The statistical analysis revealed that the lowest wear values and highest fracture strenght were observed in inCoris Zirconia group. Highest wear voluma observed in Vita enamic group. It has been found that there are significant diffrences between all groups for wear and fracture resistance tests.