Dental implant abutmentlarına uygulanan farklı yüzey işlemlerinin siman tutuculuğuna etkisinin değerlendirilmesi
Effect of different surface treatments on retention of cement-retained implant-supported crowns
  1. Tez No: 541636
  2. Yazar: ESRA BİLGİ ÖZYETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS GÜLSEN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Titanyum, tutuculuk, yüzey pürüzlülüğü, atmosferik plazma, hidrojen peroksit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çalışmamızın amacı; titanyum dental implant abutment yüzeylerine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin, rezin siman ile simante edilmiş siman tutuculu, implant destekli kuronların tutuculuğuna etkisinin değerlendirilmesidir. Uygulanan yüzey işlemlerine göre 72 adet titanyum implant abutment 6 gruba (n:12) ayrıldı: Grup 1: İşlem uygulanmamış kontrol grubu; Grup 2: Kumlama işlemi uygulanan grup; Grup 3: Hidrojen peroksit ile etching işlemi uygulanan grup; Grup 4: Atmosferik plazma işlemi uygulanan grup; Grup 5: Kimyasal mekanik cilalama işlemi uygulanan grup; Grup 6: Sol-jel yöntemiyle titanyum dioksit nano kaplama işlemi uygulanan grup. Yüzey işlemleri uygulamaları tamamlandıktan sonra abutment yüzeylerinin taramalı elektron mikroskobu ile analizi ve profilometre cihazı ile pürüzlülük değerleri ölçümleri yapıldı. Krom-kobalt alaşımından 72 adet kuron hazırlandı ve dual cure rezin siman kullanılarak abutment yüzeylerine simante edildi. Termal siklus işleminden sonra kuronların tutuculuk değerleri Universal Test cihazı kullanılarak ölçüldü. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) testi ve farklılığa neden olan grubun saptanmasında ise Tukey HDS testi ve Tamhane's T2 testi kullanıldı. En yüksek yüzey pürüzlülük değerleri ortalamaları (1,44 µm) ve en yüksek tutuculuk değerleri ortalamaları da kumlama işlemi uygulanan grupta (Grup 2) (828,46 N) belirlendi. Ortalama tutuculuk değerleri açısından kumlama işlemi uygulanan grubu sırası ile hidrojen peroksit ile etching işlemi uygulanan grup (Grup 3) (490,74 N), atmosferik plazma işlemi uygulanan grup (Grup 4) (466,54 N), kimyasal mekanik cilalama işlemi uygulanan grup (Grup 5) (410,8 N) ve kontrol grubu (Grup 1) (382,64 N) izledi. Kuron tutuculuğunu; kumlama, hidrojen peroksit ile etching, atmosferik plazma işlemlerinin anlamlı olarak arttırdığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the effect of different treatments applied to titanium implant abutment surfaces on the retention of implant-supported cement-retained crowns with resin cement. 72 titanium implant abutments were divided into 6 groups (n:12) based on the selected surface treatments; Group 1: Untreated; Group 2: Sandblasted; Group 3: Hydrogen peroxide etching; Group 4: Atmospheric plasma; Group 5: Chemical mechanical polishing, and; Group 6: Sol-gel nano coating with titanium dioxide. After the surface treatments, scanning electron microscopy analyses and surface roughness measurements of abutment surfaces were performed. 72 Cr-Co alloy crowns were fabricated and cemented on the abutments with dual cure resin cement. After a thermal cycling, crown retention was measured by using a Universal Testing machine. Data were statistically evaluated with one-way analysis of variance (One-way ANOVA), Tukey HDS, and Tamhane's T2 test.