Arap ayaklanmaları sürecinin politik ekonomisi: Küresel enerji güvenliği örneği
Political economy of arab revolts process: Example of global energy security
- Tez No: 541639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Ayaklanmaları, Enerji Güvenliği, Küresel Aktörler, Arab Revolts, Energy Security, Global Actors doldurulacaktır
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada özünde demokrasi ve özgürlük çağrılarını barındıran Arap Ayaklanmalarının 2010 yılının Aralık ayında Tunus'ta fitilinin ateşlenmesiyle oluşan ortamda küresel enerji güvenliğinin durumu incelenmiştir. Enerji konusu geçtiğimiz yüzyıl boyunca dünyamızda kömür çağından petrol çağına geçiş döneminin sancılarını yaşamıştır. Söz konusu döneme, petrol rezervlerini ele geçirme ve kontrol etme çabası damgasını vurmuştur. Devletlere yön veren ekonomik politikaların hassas bir zeminde olduğu, toplumsal hareketlerin küresel politikalar ve ekonomiler üzerinde etkili sorunlar ya da gelişmeler doğurabileceği düşünceleri son dönemde giderek kuvvetlenmiştir. Modern dünya yaşantımızda kullandığımız materyaller ve üretim için ihtiyaç duyduğumuz güç bizi enerjiye muhtaç duruma getirmiştir. Bu nedenle istikrar, güven, verimlilik ve erişilebilirlik hususları kaçınılmaz birer gerçek olarak ortaya çıkmıştır. Geçmişte yaşanan enerji krizlerinin acı tecrübelerinden ders alınarak bölgesel veya küresel herhangi bir problem sonrasında etkilerin minimuma indirilmesi adına uluslararası politikalar üzerinde fazlasıyla düşünülmüştür. Bu doğrultuda Arap Ayaklanmaları sürecinde bölgenin küresel enerji üretiminde ve iletimindeki mühim konumu göz önünde bulundurularak temkinli adımların atıldığı görülmüştür. Enerji güvenliği konusunda tereddütlerin yükselmesine neden olan bu karışıklık ortamının nedenlerinin incelenmesinin ve problemlere çözümler oluşturulmasının artık küresel öncelikli bir hal aldığı açıkça fark edilmiştir. Başta küresel aktörler olmak üzere enerjinin hayat damarı niteliğindeki Orta Doğu bölgesinin, yaşanan süreçte iç dinamiklerinde gerçekleşen değişimlerin tüm dünya düzenini doğrudan etkilediği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla hazırlanan çalışmada, hem Orta Doğu ülkelerinin yaşadığı değişimler, hem de bölge yönetimleriyle ikili ilişkiler içerisinde bulunan küresel aktörlerin enerji güvenliği kapsamında izlediği politikalar ve attığı adımlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the issue of global energy security that has occured after the Arab Revolts which were triggered in Tunisia in December 2010 has been analyzed. And these revolts have kept democracy and freedom calls in its core. During the past century energy issue has suffered the pains of transition period which lasted from coal age to petrol age. The struggle of seizure and supervising of petroleum reserves stigmatized this given period. The thoughts such as“Economic policies that dominate governments are sore issues”and“Social movements can pose forceful problems on global policies and economics”have gradually corroborated. The materials that we use in our modern lives and the power that we need for production, have led to our neediness for energy. Therefore stability, safety, productivity, accessibility have emerged as inavoidable facts. It has considered exceedingly about international policies to minimalize the effects of any regional or global problem after learning lessons from unpleasent experiences of past energy crisis. Accordingly it has seen that solemn steps have been taken considering the region's important location for energy generation and transmission during Arab Revolts. It has been clearly noticed that it has become a global priority to analyze the reasons of the mess that increase suspences about energy security. It has occured once again that the changes in internal dynamics especially of global actors and Middle East which is the lifeblood of energy, affected directly the whole world order. Thereby in this study, both the changes in Middle East countries and the policies and steps of global actors which have biletarel relations with regions governments have been analyzed.