Yatırım kararlarını etkileyen davranışsal faktörler: Libya örneklemi
Behavioral factors affecting investment decisions: The sample of Libya
- Tez No: 541804
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GUZEL SADYKOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım kararları, davranışsal finans, kayıptan kaçınma, pişmanlıktan kaçınma, zihinsel muhasebe, temsil edilebilirlik, ulaşılabilirlik, aşırı güven, demirleme, kumarbazın yanılgısı, Investment decisions, behavioral finance, loss aversion, regret avoidance, mental accounting, representativeness, availability bias, overconfidence, anchoring, gambler's fallacy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Çalışmanın amacı, bireysel yatırımcıların yatırım kararlarına etki eden davranışsal faktörleri tespit etmektir. Davranışsal faktörler kayıptan kaçınma, pişmanlıktan kaçınma, zihinsel muhasebe, temsil edilebilirlik, ulaşılabilirlik, aşırı güven, demirleme, kumarbazın yanılgısı boyutlarıyla temsil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, mesleki deneyimle ilgili 5 maddeden oluşan demografik soruları ve 36 maddelik davranışsal faktörler ölçeğini içeren anket yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenilirlik ve geçerlilik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Libya Menkul Kıymetler borsası'nda faaliyette bulunan 369 bireysel yatırımcı oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda temsil edilebilirliğin, kumarbaz yanılgısının, ulaşılabilirliğin ve zihinsel muhasebe boyutlarının yatırım kararları üzerinde yüksek derecede etkileri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to detect behavioral factors affecting investment decisionds of individual investors. Behavioral factors were represented by loss aversion, regret avoidance, mental accounting, representativeness, availability bias, overconfidence, anchoring, gambler's fallacy dimensions. As a data collection tool, it were used survey method, consisting 5-item demographic questions related gender, age, marital status, education level, professional experience, and containing 36-item behavioral factors scale. Reliability and validity analysis of the scale were performed. The sample of the study consists of 369 individual investors, who are active in the Libya Stock Exchange. As a result of the research, it was determined that representativeness, gambler's fallacy, availability bias and mental accounting dimensions have high impacts on investment decisions.