Gail modelinin pratikte kullanımı
Gail model in practical use
  1. Tez No: 541807
  2. Yazar: AHMET ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULBARİ BENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, risk değerlendirmesi, Breast cancer, risk assessment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kadınlarda meme kanseri riskini tahmin etmek için kullanılan birkaç model vardır. Gail modeli bu konuda en yaygın kullanılan araç olmasına rağmen, Türk toplumunda nadiren kullanılmıştır. Gail modeli kullanılarak, polikliniğe başvuran kadınların 5 yıllık ve yaşam boyu riskinin tahmin edilmesi ve polikliniğe başvuran hastalarda meme kanseri riskini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Yapılan bu kesitsel çalışmada 35 yaş üstü polikliniğe başvuran kadınlarda meme kanseri riskini tahmin etmek için Gail modeli kullanıldı. Yüksek riskli ve düşük riskli kadınlar arasında yaş, yaşam tarzı alışkanlıkları, anne sütüyle beslenme süresi, anne baba arasında akrabalık, meme kanseri öyküsü ve vücut kütle indeksi karşılaştırıldı. Aynı zamanda çok değişkenli lineer regresyon analizinde bu değişkenlerin meme kanseri riski ile ilişkisi de değerlendirildi. Çalışmaya yaş ortalaması 52,9 ± 8,4 olan 1.065 kadın dahil edildi. Meme kanseri için ortalama beş yıllık ve yaşam boyu riskler sırasıyla %1,33 ± 0,60 ve %10,15 ± 3,18 idi. Yüksek riskli grupta: daha ileri yaş, ilk doğumda yaşın ileri olması ve paritenin çokluğu, menarşın erken olması, menopoz varlığı ve ailede meme kanseri öyküsünün varlığı değişkenleri daha sık olarak görülmekteydi. Daha ileri yaş, ilk doğum sırasında yaşın daha ileri olması ve paritenin çokluğu, menarşın erken olması, ailede meme kanser öyküsü varlığı ve menopoz varlığı bağımsız olarak daha yüksek meme kanseri riski ile ilişkiliydi. Çalışma popülasyonunda meme kanseri için belirli risk faktörlerini belirlendi. Bu tez, Türk popülasyonunda meme kanserinin erken tespiti için kanıtların oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are several models used to estimate breast cancer risk in women. Although the Gail model is the most widely used tool in this subject, it has rarely been used in Turkish population. We aimed to estimate 5-year and life-time risk of breast cancer and determine breast cancer predictors in Turkish outpatients using the Gail model. We used the Gail model to estimate the risk of breast cancer in female Turkish outpatients aged above 35 years in this cross-sectional study. Age, life-style habits, breast-feeding duration, consanguinity among parents, family history of breast cancer, and body mass index were compared between high-risk and low-risk subjects. We also assessed the association of these covariates with the estimated risk of breast cancer in multivariate linear regression analysis. We enrolled 1065 subjects with a mean age of 52.9 ± 8.4 years. Mean five-year and lifetime risks for breast cancer were 1.33%±0.60 and 10.15%±3.18, respectively. Higher age, age at first birth, and parity; lower age at menarche; presence of menopause and family history of breast cancer were higher in the high-risk group. Higher age, age at first birth, and parity; lower age at menarche; family history of breast cancer, presence of menopause and parity were independently associated with higher breast cancer risk. We identified certain risk factors for breast cancer in our study population. This study contributes to the body of evidence in early detection of breast cancer in Turkish population.