Yüz asimetrisi olan iskeletsel sınıf III maloklüzyonlu erişkin bireylerde temporomandibular eklem ve kraniofasiyal morfolojinin üç boyutlu incelenmesi
Three-dimensional examination of temporomandibular joint and craniofacial morphology in adults with class III malocclusion and facial asymmetry
- Tez No: 541958
- Danışmanlar: PROF. DR. NİL CURA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Asymmetry, Class III, Temporomandibular joint, Orthognathic Surgery, 3D CBCT
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, asimetrisi olan iskeletsel sınıf III bireylerde kraniofasiyal asimetri ve TME morfolojisinin sert dokular üzerinde 3B KIBT ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi, bu sayede kraniofasiyal yapılardaki asimetri ile birlikte TME'deki morfolojik değişikliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubuna asimetrisi olan 20, kontrol grubuna asimetrisi olmayan 20 olmak üzere toplam 40 tümü iskeletsel sınıf III özellikteki birey dahil edilmiş, bireylerin 3B-KIBT görüntüleri üzerinde orta yüz ve üst çene asimetrisi, alt çene asimetrisi ve TME morfolojisine dair 3B inceleme yapılmıştır. Orta yüz ve üst çene yapılarında, dentoalveolar düzeyde transversal genişlik farkı dışında asimetri tespit edilmemiştir. İskeletsel ve dental transversal genişliklerin asimetrik olgularda deviye tarafta arttığı görülmüştür. Alt çene yapılarında ise neredeyse tüm incelemelerde iki grup arasında anlamlı fark bulunmuştur. Deviye tarafta ramus yüksekliği ve korpus uzunluğunun daha kısa olduğu, gonion noktasının daha lateralde, daha superiorda, daha posteriorda konumlandığı, frontal ramus inklinasyonunun deviye tarafta daha az, lateral ramus inklinasyonunun daha fazla olduğu bulunmuş, bu bulgulara göre alt çenenin rotasyonel olarak deviye tarafa doğru kaydığı görülmüştür. TME yapılarında iki grup arasında farklar tespit edilmiştir. Artiküler eminens eğiminin asimetrik olgularda deviye tarafta dikleştiği bulunmuştur. Anterior eklem boşluğu, kondil başı anteroposterior ve mediolateral uzunlukları, aksiyel kondiler inklinasyon değerlerinin asimetrik olgularda iki taraf arasında farklılaşma gösterdiği ancak bu farklılaşmanın asimetrinin yönüyle direkt olarak ilişkili olmadığı bulunmuştur. Sonuç olarak, asimetrinin orta yüz ve üst çene yapılarında daha az, alt çene yapılarında daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Asimetri olan olguların TME yapılarında farklılaşma olduğu, ancak bu farklılaşmanın her zaman asimetri yönüyle direkt ilişkili olmadığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Asimetri, Sınıf III, Temporomandibular eklem, Ortognatik Cerrahi, 3B KIBT
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the craniofacial asymmetry and TMJ morphology at the skeletal class III individuals with asymmetry by using 3D CBCT imaging on the hard tissues and thus to evaluate the morphological changes in TMJ besides craniofacial asymmetries. To the study group 20 asymmetric and to the control group 20 non-asymmetric, a total of 40 skeletal class III individuals were included. 3D evaluation of midface and upper jaw, lower jaw and TMJ morphology was made on 3D CBCT images. Asymmetry was not found except for transversal width difference at dentoalveolar level in midface and upper jaw structures. Skeletal and dental transversal widths were observed to increase on the deviated side in asymmetric patients. In the lower jaw structures, a significant difference was found between the two groups in almost all examinations. On the deviated side, the ramus height and corpus length were shorter, the gonion point was located more laterally, superiorly and posteriorly; and the frontal ramus inclination was less on the deviated side and the lateral ramus inclination was higher. According to these findings, it was seen that the lower jaw was rotationally moved towards the deviated side. Differences between the two groups were determined in the TMJ structures. Articular eminence slope was found to be steeper on the deviated side in asymmetric cases. Anterior joint space, anteroposterior and mediolateral lengths of the condyle head, axial condylar inclination values were found to be differentiated between the two sides in asymmetric cases, but this differentiation was not directly related to the direction of asymmetry. It is concluded that the asymmetry was less prominent in the midface and upper jaw structures while it is more prominent in the lower jaw structures. It was observed that there was a differentiation in TMJ structures in patients with asymmetry, but this differentiation was not always related to direction of asymmetry.