Finite element simulation of rigid-plastic deformation on micro-computers
  1. Tez No: 5420
  2. Yazar: CEMİL HAKAN GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal şekillendirme, sonlu eleman yöntemi, rijit-plastik davranış, eksene! simetrik basma işlemi. -vı
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
RÎJIT-PLA'STtK ŞEKİL DE?İŞTİRMENİN SONLU ELEMAN YÖNTEMİ İLE MİKROBİLGİSAYARLARDA ANALİZİ GOR, Cemil Hakan Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Alpay Ankara Yard. Tez Yöneticisi : Doç. Dr. A. Erman Tekkaya 112 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, eksenel simetriye sahip parçaların metal şekil lendirme işlemi sonlu eleman yöntemi ile analiz edilmiş ve buna bağ lı olarak mikro bilgisayarlar için bir yazılım geliştirilmiştir. Analizin temeli, rijit-plastik ve doğrusal olmayan işlem sertleşme si malzeme özelliklerine dayanmaktadır. Dinamik etkiler ihmal edil miştir. Malzemenin plastik şekil değiştirmesi, Levy-Mises akış ka nununu ve von Mises akma kriterini birlikte kullanan bir Eulerian ifadesi ile tanımlanmıştır. Bilinmeyenleri düğüm noktalarındaki hızlar ve elemanların merkezindeki hidrostatik gerilimler olan karma bir formülasyon kullanılmıştır. Sürtünmenin etkisi, bölgesel kayma sürtünmesi modeliyle formülasyona eklenmektedir. Geliştiri- -v-len yazılım, eksene! simetriye sahip silindirik numunelerin basma işlemi için test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
FINITE ELEMENT SIMULATION OF RIGID-PLASTIC DEFORMATION ON MICRO-COMPUTERS GÜR, Cemil Hakan Faculty of Engineering Department of Metallurgical Eng., M.S. Thesis Supervisor : Prof. Dr. Alpay Ankara Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. A.Erman Tekkaya 112 pages, February 1989 ABSTRACT In this study, the axisymmetric metal forming problem has been analysed by the finite element method, and a computer program has been implemented on an IBM-AT microcomputer with - FORTRAN77 language. The method of analysis has been based on the assumption of rigid-plastic and non-linear strain hardening behaviours of materials. Inertia effects and strain-rate effects have been neglected. Plastic flow has been defined by an incremental Eulerian description utilizing the Levy -Mises flow rule together with the von Mises yield criterion. A mixed formulation has -111-been used in the way that velocity field has been taken as the unknowns at the nodal points and hydrostatic stress values as the unknowns at the center of the elements. The frictional effects have been included into the formulation using the local shear friction modeli The implemented code has been tested on axisymmetric upsetting of solid cylinders, Keywords : metal forming, finite element method, rigid plastic behaviour, axisymmetric upsetting..IV-