Finite element simulation of visco-plastic deformation on micro-computers
- Tez No: 5452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu eleman yöntemi, metal şekillendirme, rijit visko-plastik davranış. vıı
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
RİJÎT-VİSKO-PLASTİK ŞEKİL DE?İŞTİRMENİN SONLU ELEMAN YÖNTEMİ İLE MİKROBİLGİSAYARLARDA BENZETİMİ ÖZKAN, Cengiz Sinan Mühendi si ik Fakül tesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Doç.Dr. A. Erman Tekkaya Yard. Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Tayfur öztürk 140 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, eksene! simetrik metal şekillendirme işlemi rijit visko-plastik malzeme davranışı temel alınarak sonlu eleman yöntemi ile analiz edilmiştir. Buna bağlı olarak mikrobilgisayarlar için bir yazılım geliştirilmiştir. Formülasyon denge denklemlerinden elde edilmiş ve hacim değiş mezliği durumu Lagrange çarpanı (hidrostatik gerilim) ile sağlanmıştır. Gerinme hızının etkisi Levy-Mises denklemine eklenerek akma gerilimi gerinme ve hızının bir fonksiyonu olarak ifade edilmiştir. Kararsız durum özelliğine sahip şekillendirme işlemi küçük deformasyon adımları ile analiz edilmiş ve her adımın kararlı durumda olduğu varsayılmıştır. Geliştirilen yazılım, eksenel simetriye sahip silindirik numunelerin vıbasma işlemi için test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
FINITE ELEMENT SIMULATION OF VISCO-PLASTIC DEFORMATION ON MICRO-COMPUTERS ÖZKAN, Cengiz Sinan Dept. of Metallurgical Eng., M.S. Thesis Supervisor : Assoc. Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA Co-supervisor : Assoc. Prof. Dr. Tayfur OZTURK.14.0 pages, February 1989 ABSTRACT In this study, an analysis of rigid visco-plastic deformation has been made using the finite element method. The objective was the application to axisymraetric metal- forming processes in the warm range. The finite element formulation has been achieved by formulating a variational statement using a weak form of the equilibrium equations. The incorapressibility condition was introduced by means of a Lagrangian multiplier, which was physically equal to the hydrostatic stress. In addition, the strain rate effect has been incorporated into the Levy-Mi ses equation, where the flow stress is expressed as a function of strain and strain rate. The non-steady state forming process has been analysed in a step-by-step manner by IVtreating it steady-state during each incremental deformation. A proper increment size was chosen to justify this approximation. A finite element code has been developed implementing the relevant theory. Implementation of the code has been done in Fortran-77 on an IBM-AT micro-computer. Finally, the implemented code has been tested with simulations of cylinder compressions. Keywords : Finite element method, Metal-forming, Visco-plasticity.