Finite element simulation of metal forming processes automatic reneshing
Metal şekillendirme işlemlerinin otomatik ağ yenilemeli sonlu eleman benzetimi
- Tez No: 47373
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Şekillendirme Benzetimi, Sonlu Eleman Yöntemi, Otomatik Ağ Yenilenmesi. iv, Metal Forming Simulation, Finite Element Method, Autoremeshing. Ill
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz METAL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİNİN OTOMATİK A? YENÎLEMELİ SONLU ELEMAN BENZETİMİ Kavaklı, Sebahattin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Erman Tekkaya Haziran 1995, 112 Sayfa Bu tezde, büyük plastik genlemeler içeren üç boyutlu işlemlerin benzetimini yapan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Değişkenlerin hesaplanmasında sonlu eleman yöntemi kullanılmıştır. Bünye denklemleri Levy-Mises rijit-plastik akma kuralı, v. Mises akma kriteri kullanılarak oluşturulmaktadır. Pekleşme izotropik kabul edilmiştir. Ayrıklaştırma, Markov's ilkesi esas alınarak yapılmıştır. Bozulan eleman ağının otomatik kontrolü için otomatik ağ yenileme, ağ düzeltilmesi ve veri aktarımı yöntemleri geliştirilmiştir. Otomatik ağ yenilemesi için hücre temelli bir yöntem kullanılmıştır. Hücre temelli yöntemde, eleman ağı iş parçasını içine alan yapısal bir ağın değiştirilmesi ile elde edilir. Düzenli iç eleman ağı yapısal ağın iş parçası dışında kalan elemanlarının atılması ile oluşturulur. Gerçek eleman ağı içteki düzenli eleman yüzeylerinin iş parçasının dış yüzeyine indirgenmesi ile elde edilir. Geliştirilen programın kullanılırlığı sanayiden alınmış, üç boyutlu yandan extruzyon ve geri extruzyon gibi zor problemlerin çözülmesiyle kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT SIMULATION OF METAL FORMING PROCESSES WITH AUTOMATIC REMESHING Kavaklı, Sebahattin M.S. Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr.-Ing. A. Erman Tekkaya June 1995, 112 pages In this thesis, a computer code is developed to simulate three-dimensional large plastic deformation processes. To compute the field variables, the finite element method is used. The solution procedure is based on Levy-Mises rigid-plastic material law. Hardening is assumed to be isotropic. The yield locus is described by the v. Mises yield criterion. Discretization is performed on the basis of the Markov's principle. For the automatic control of the degenerating mesh, automatic meshing technique, nodal mesh relaxation and data transfer procedures are developed. Automatic meshing is performed by using the grid based hexahedral meshing scheme applicable to the simulation of three-dimensional metal forming processes. In the grid based meshing scheme, mesh is generated by modifying a structured mesh enveloping the workpiece volume. The regular interior mesh is obtained by eliminating the exterior elements of the initial structured mesh. Mesh generation is completed by sweeping or projecting the regular interior mesh surface to the boundary of the workpiece. Usability of the developed code is verified by choosing challenging three-dimensional industrial problems such as backward extrusion of cups and side extrusion of spiders.