10-12 yaş erkek futbolcuların bazı fizyolojik ve antropometrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of some physiological and anthropometrik parameters of 10-12 years old soccer players
  1. Tez No: 542012
  2. Yazar: TARKAN SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometrik özellik, fizyolojik özellik, futbolcu çocuklar, Anthropometric feature, physiological feature, young footballer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu çalışmada 10-12 yaş erkek futbolcuların bazı fizyolojik ve antropometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Konya Beşiktaş Futbol Okullarında ortalama 3 yıldır aktif spor yapan, 10-12 yaşlarındaki 20 denek gönüllü olarak katıldı. Bu deneklerin; vücut ağırlığı, boy uzunluğu, vücut yağ yüzdesi, kulaç, bacak, büst uzunluğu, sırt, bacak, pençe kuvveti, anaerobik güç, aerobik güç ve 30 m sürat koşu testleri yapıldı. Ölçülen ve hesaplanan değerlerin ortalama ve standart sapmaları“IBM SPSS Statistics Version 21.0”istatistik programı ile hesaplandı. Uygulanan bu testler sonunda 10-12 yaş futbolcu çocukların ortalama vücut ağırlıkları 37,31±7,71 kg, boy uzunluğu 147,66±9,25 cm, vücut yağ yüzdeleri 17,99±3,92%, kulaç uzunlukları 145,4±10,1 cm, bacak uzunlukları 69,62±6,57 cm, büst uzunlukları 76,51±3,4 cm, sırt kuvveti 51,95±12,86 kg, bacak kuvveti 52,77±14,36 kg, pençe kuvveti, 17,67±5,34 kg, anaerobik güç 46,07±12,22 kgm/sn, aerobik güç 44,61±3,23 ml/kg/dk, 30 m sürat koşusu 5,74±0,32 sn bulunmuştur. Yapılan literatür taraması sonucunda aynı yaş grubundaki çocukların benzer fizyolojik ve antropometrik özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine some physiological and anthropometric characteristics of 10-12 years old male players. The study was attended by 20 subjects, aged 10-12, who had been active sports for 3 years on average at Konya Beşiktaş football schools. These subjects were tested for body weight, height length, body fat percentage, arm span, leg length, sitting height, back strength, leg strength, hang grip strength, anaerobic power, aerobic power and running speed of 30 m. The mean and standard deviations of the measured and calculated values were calculated by using the IBM SPSS Statistics version 21.0 statistical program. The average body weights were 37.31±7.71 kg, height 147.66±9.25 cm, body fat percentages 17.99±3.92%, arm span 145.4±10.1 cm, leg lengths 69.62±6.57 cm, sitting height 76.51±3.4 cm, back strength 51.95±12.86 kg, leg strength 52.77±14.336 kg, hand grip strength 17.67±5.34 kg, anaerobic power 46.07±12.22 kgm/sec, aerobic power 44.61±3.23 ml/kg/min, 30 m sprint 5.74±0.32 sec. As a result of the literature survey, it was determined that children of the same age group had similar physiological and anthropometric characteristics.