On haftalık pliometrik antrenman programının 16-18 yaş grubu erkek futbolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerine etkisi (Yozgat Spor örneği)
The effect of the programme dealing with plyometric training for 10-weeks to football players at the age of 16-18 and to the parameters of same physical and physiological (Yozgat Sport case)
  1. Tez No: 164778
  2. Yazar: MURAT ATEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik, futbol, futbolcu, ikas, vücut ağırlığı, vücut ya yüzdesi, dikey ve yatay sıçrama, anaerobik ve aerobik güç, 30 metre sprint, bacak-sırt ve pençe kuvveti, mekik ve ters mekik, 15 sn tekrarlı sıçrama ve atış kuvvetleri, Plyometric, football, soccar, percent body fat, vertical and horizental jumps, anaerobic power, aerobic power, flexbility, beg and leag strenght, riht and finger points, 30 meters sprint, shuttle and reverse shuttle, touch down, right and left arm pushing strength, 15 seconds repeating jumps, body weight
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
94 6- ÖZET Bu çalışmanın amacı ; 10 haftalık pliometrik antrenman programının 16-18 yaş grubu erkek futbolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerine etkilerini tespit etmektir. Araştırmaya 12 deney, 12 kontrol grubu olmak üzere 24 futbolcu gönüllü ve sağlıklı olarak katılmıştır. Deney grubu 10 hafta süre ile haftada iki gün pliometrik egzersizler ve normal antrenman kontrol grubu ise normal antrenman yaptılar. Deneklerin fiziksel ve fizyolojik parametreleri bilimsel geçerliliği kabul edilmiş laboratuar ve alan testleri ile belirlendi. Deneklerden elde edilen sonuçlar ön ve son testlerin aritmetik ortalama ( X ), standart sapma (SD.), yüzdelik değişim ve t- testi analizi bilgisayarda yapıldı. 10 haftalık antrenman programı sonucunda deney grubunun ön ve son testleri karşılaştırıldığında ; İKAS,vücut yağ yüzdesi, dikey sıçrama, yatay sıçrama, anaerobik güç, esneklik, bacak ve sırt kuvveti, sağ pençe kuvveti, 30 m sürat, mekik ve ters mekik, taç atışı, sağ ve sol kol itme kuvveti, göğüsten atma, aerobik güç ve 15 sn tekrarlı sıçrama değerlerinde (PO.01) seviyesinde, vücut ağırlığında ise (PO.05) düzeyinde anlamlı bulunmuştur. Sol pençe kuvvetinde ise bir gelişme gözlenmemiştir (P>0.05). Deney grubunun değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ; deney ve kontrol grubu parametre değerleri ön testte anlamlı bulunmazken,son testte ÎKAS, dikey sıçrama, anaerobik güç, esneklik,bacak ve sırt kuvveti, taç atışı, sağ ve sol kol itme kuvveti, göğüsten atma, ve 15 sn tekrarlı sıçrama değerlerinde (PO.01) seviyesinde, sağ pençe kuvveti ve mekik değerlerinde ise (PO.05) seviyesinde anlamlı bir artış görülmüştür. Vücut Ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, yatay sıçrama, aerobik güç, sol pençe kuvveti, 30 m sürat ve ters mekik değerlerinde anlamlı bir artış görülmemiştir (P>0.05). Sonuç olarak 10 haftalık süre ile yapılan pliometrik antrenmanın başta kuvvet, sürat ve esneklik olmak üzere bir çok parametreler üzerine olumlu etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
95 8. SUMMARY The aim of this study is to find out the affects of a ten weeks plyometric training program on physiological and physical parametrers of male football players between the age of 16 and 18. 24 players 12 in the control and 12 in the experimental group, were utilizcel. The players had taken place in the experiment voluntarily and healthily. The experimental group has perforwed plyometric exercises and technical (normal) training two days a week for ten weeks. Control group has perforwed technical (normal) training. The physical and physiological parameters of subjects were determined by standardized lab and fiel tests. The results of the survey, the aritmetic average of the pre and after training tests (X ), standart deviation (SD), percantage variatlen, t - test variant and the analysis were evaluated by computer. At the end of ten weeks training program, the pre and after test results were compared.İKAS, percent body fat, vertical and horizental jumps, anaerobic power, flexibility, beg and leng strenght,right hand finger points, 30 meters sprint,shuttle and reverse shuttle, touch down,right and left arm pushing strength,anaerobic power and 15 seconds repeating jumps were at the level of ( P0.05). Finaly it was abserved that ten weeks plyometric training program have positive inflvences on some parameters sueh as strenght,sprint, flexibility.