Futbolculara uygulanan polarize antrenmanların fiziksel vefizyolojik performans ile bazı solunum parametreleri üzerine etkisi
Effect of Polarized Trainings Applied to Football Players on Physical and Physiological Performance and Some Respiratory Parameters
  1. Tez No: 852308
  2. Yazar: BAHRİYE NUR KARABİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN PATLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik ve anaerobik güç, çeviklik, futbol, polarize antrenman, solunum parametreleri, Aerobic and anaerobic power, agility, football, polarized training, respiratory parameters
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı futbolculara uygulanan polarize antrenmanların fiziksel ve fizyolojik performans ile bazı solunum parametreleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya sağlıklı 20 genç erkek futbolcu katılmıştır. Çalışma protokolü Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır. Futbolcular kontrol (n=10) ve deney grubu (n=10) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Grupların homojenliğinin sağlanması için Yo-yo ATS1 testi yapılmış ve gruplar bu test sonuçlarına göre oluşturulmuştur. Kontrol grubunun yaş ortalamaları 14,10±0,99 yıl, boy uzunluğu ortalamaları 1,68±0,11 m, vücut ağırlığı ortalamaları 56,60±9,31 kg olarak belirlenmiştir. Deney grubu (Polarize antrenman grubu)'nun grubunun yaş ortalamaları 13,90±0,56 yıl, boy uzunluğu ortalamaları 1,65±0,09 m, vücut ağırlığı ortalamaları 50,10±7,18 kg olarak belirlenmiştir. Kontrol grubu 8 hafta süresince haftada 4 gün belirlenen futbol antrenman programını uygulamıştır. Deney grubu ise 8 hafta süresince haftada 4 gün belirlenen futbol antrenman programına ek olarak 30 dk polarize antrenman programını uygulamıştır. Futbolcuların çalışma öncesi ve sonrası olmak üzere 2 kez vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, yağ yüzdesi, anaerobik güç, algılanan zorluk derecesi, zorlu vital kapasite (FVC), zorlu ekspirasyon hacmi (FEV1), zorlu ekspirasyon oranı (FEV1/FVC), zirve ekspirasyon akımı (PEF), maksimum istemli ventilasyon (MVV), aerobik güç ve çeviklik ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümlere göre çalışma sonrasında kontrol grubuna uygulanan futbol antrenmanları vücut ağırlığını önemli ölçüde düşürmüştür (P0,05). Deney grubuna uygulanan polarize antrenmanlar vücut ağırlığı ve yağ yüzdesi ve AZD değerlerini önemli düzeyde düşürmüştür (P0,05). Çalışmada, kontrol ve deney gruplarının sontest vücut ağırlığı, VKİ ve yağ yüzdesi değerleri incelendiğinde, deney grubu ölçümlerinin önemli düzeyde düştüğü belirlenmiştir (P0,05). Sonuç olarak, kontrol grubuna 8 hafta süreyle uygulanan futbol antrenmanları vücut ağırlığını önemli ölçüde düşürmüştür. Deney grubuna 8 hafta süreyle uygulanan polarize antrenmanlar vücut ağırlığı, yağ yüzdesi, AZD ve çeviklik değerlerini önemli düzeyde düşürürken, FVC, FEV1, PEF, MVV ve aerobik güç değerlerini önemli şekilde artırmıştır. Deney grubuna uygulanan polarize antrenmanlar vücut ağırlığı, VKİ, yağ yüzdesi parametrelerini düşürmede kontrol grubuna uygulanan futbol antrenmanlarından daha etkilidir. FVC, FEV1, PEF, MVV ve aerobik güç düzeylerini ise kontrol grubuna göre artırmada daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of polarized training on the physical and physiological performance, as well as certain respiratory parameters of football players. Twenty healthy young male football players participated in the study. The study protocol was approved by the Non-Invasive Clinical Research Ethics Committee of Selcuk University Faculty of Sports Sciences. The football players were divided into two groups: control group (n=10) and experimental group (n=10). To ensure the homogeneity of the groups, the Yo-yo ATS1 test was conducted, and the groups were formed based on the test results. The average age, height, and weight of the control group were determined as 14.10±0.99 years, 1.68±0.11 m, and 56.60±9.31 kg, respectively. The experimental group (Polarized training group) had average ages of 13.90±0.56 years, heights of 1.65±0.09 m, and weights of 50.10±7.18 kg. The control group followed a football training program four days a week for 8 weeks, while the experimental group added a 30-minute polarized training program to the designated football training program for the same duration. Measurements of body weight, body mass index, fat percentage, anaerobic power, perceived difficulty level, forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume in one second (FEV1), forced expiratory ratio (FEV1/FVC), peak expiratory flow (PEF), maximum voluntary ventilation (MVV), aerobic power and agility were taken from the football players before and after the study. According to the measurements, the football training applied to the control group significantly reduced body weight (P0.05). The polarized training applied to the experimental group significantly reduced body weight, fat percentage, and perceived difficulty level, and improved FVC, FEV1, PEF, and MVV values in favor of the post-test (P0.05). When the post-test body weight, body mass index, and fat percentage values of the control and experimental groups were examined, it was determined that the measurements of the experimental group significantly decreased (P0.05). In conclusion, football training applied to the control group for 8 weeks significantly reduced body weight. Polarized training applied to the experimental group for 8 weeks significantly reduced body weight, fat percentage, perceived difficulty level, and agility, while significantly increasing FVC, FEV1, PEF, MVV, and aerobic power values. Polarized training applied to the experimental group is more effective than football training applied to the control group in reducing body weight, body mass index, and fat percentage parameters. It is also more effective in increasing FVC, FEV1, PEF, MVV, and aerobic power levels compared to the control group.