Hemşirelik eğitiminde koçluk eğitici gelişimi programı: bir program geliştirme çalışması
Coaching faculty development program in nursing education: a curriculum development study
- Tez No: 542034
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Koçluk, Eğitici Gelişim, Delphi, Program Geliştirme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Amaç: Hemşirelik eğitiminde mesleksel beceri öğretiminde kullanılabilecek bir koçluk eğitici gelişimi programının geliştirilmesidir. Yöntem: Karma yöntem stratejilerinden Eşzamanlı Üçgenleme Stratejisi kullanılan bu araştırmanın verileri Eylül 2017-Mart 2019 tarihlerinde toplanmıştır. Araştırmada, Posner'in yansıtıcı eklektik program geliştirme yaklaşımına uygun amaçsal veri toplama stratejisi izlenmiştir. Program geliştirmenin ihtiyaç analizi basmağı için Delphi tekniği, literatür analizi ve beceri eğitim programı analizi verileri kullanılmıştır. Delphi tekniği için İzmir'de hemşirelik fakültelerindeki Hemşirelik Esasları ve Hemşirelikte Öğretim Anabilim Dalı öğretim üyeleriyle (n:10) gerçekleştirilen odak grup görüşmesine dayalı olarak Delphi formu geliştirilmiş ve iki tur olarak uygulanmıştır. Delphi birinci tur öğretim üyeleriyle yüz yüze, ikinci tur ise E-Delphi şeklinde uygulanmıştır. Literatür analizi ve beceri eğitim program analizi için standart formlar geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Kern, Harden ve Taba-Tyler'ın program geliştirme modellerinden yararlanılarak eğitici gelişim programı geliştirilmiştir. Bulgular: Odak grup görüşmesi verilerinden yararlanılarak 145 önermeden oluşan Delphi birinci tur formu oluşturulmuştur. Öğretim üyeleri Delphi birinci turda 135 önermede, ikinci turda 51 önermede uzlaşmaya varmıştır. Araştırma konusu ile ilgili 39 araştırmaya ulaşılmış ve eğitici gelişim programı açısından analiz edilmiştir. Fakültelerin beceri eğitim programlarının ders sayısı, hedefler, öğretim stratejileri, değerlendirme bakımından benzer olduğu saptanmıştır. Koçluk Eğitici Gelişim Programı için ihtiyaçların ortaya konmasında Kern'in program geliştirme basamağına göre, uzlaşılan Delphi önermeleri, eğitici gelişim programları literatür bilgisi ve hemşirelik fakültelerinin beceri eğitim program analiz verileri harmanlanarak birleştirilmiştir. Geliştirilen eğitici gelişim programı, öğretim tasarımı, koçluk stratejileri, iletişim, ölçme ve değerlendirme, öğretim teknolojileri ve sürekli mesleksel gelişim modüllerinden oluşmaktadır. Program toplam 34 saatlik etkinliği kapsamaktadır. Programın sekiz saati ters yüz edilmiş sınıf uygulaması, 12 saati yüz yüze ders etkinliği, dört saati laboratuvar uygulaması ve 10 saati bireysel çalışma süresinden oluşmaktadır. Programın 15 günde bir modüler tarzda yürütülerek V yılda üç kez gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Programda katılımcı başarısı bireysel ödevler ve uygulamalar üzerinden değerlendirilecektir. Sonuç: Geliştirilen Hemşirelik Eğitiminde Koçluk Eğitici Gelişim Programı Türkiye'deki tüm hemşirelik fakültelerinde uygulanabilir niteliktedir. Bu nedende fakülte eğitim yönetimlerinin bu programı desteklemesi, programın uygulanması ve güncellenmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To develop a coaching faculty development program which can be used in skills training in nursing education. Method: The data of this study, which used the concurrent triangulation strategy of mixed method strategies, was collected in September 2017-March 2019. In the study, the objective data collection strategy according to Posner's reflective eclectic program development approach was followed. Delphi technique, literature analysis and skills training program analysis data were used for the needs analysis of the program development. For Delphi technique, Delphi form was developed and implemented in two rounds based on the focus group interview conducted with the faculty in the Department of Nursing Education and Nursing Fundamentals (n: 10) in Izmir. Delphi was administered face to face with first-round faculty and E-Delphi as the second round. Standard forms have been developed and used for literature analysis and skills training program analysis. Faculty development program has been developed by using the program development models of Kern, Harden and Taba-Tyler. Results: The Delphi first round form, consisting of 145 propositions, was formed by using focus group interview data. In the first round, the faculty reached a resolution of 135 propositions, in the second round of 51 propositions. 39 research related to the subject of research has been reached and analyzed in terms of faculty development program. The number of courses, objectives, teaching strategies and evaluation of skills training programs of faculties were found to be similar. According to Kern's curriculum development step, the Delphi propositions, educational development programs, literature information and skills training program analysis data of nursing faculties were combined by combining the data for the program. Developed Faculty development program consists of instructional design, coaching strategies, communication, assesment and evaluation, instructional technologies and continuous professional development modules. The program covers a total of 34 hours of activity. The program consists of eight hours of flipped class practice, 12 hours of face-to-face lecture activity, four hours of laboratory practice and 10 hours of individual study time. The program is planned to be carried out in a modular manner VII every fifteen days and three times a year. Faculty success in the program will be evaluated on individual assignments and applications. Conclusion: Developed Coaching Faculty Development Program in Nursing Education is applicable in all nursing faculties in Turkey. For this reason, the support of this program by faculty education administrations is important for the implementation and updating of the program. Keywords; Nursing, Coaching, Faculty Development, Delphi, Curriculum Development