Iğdır ilinde domates üretim ekonomisi
Tomato production economics in Igdir province
- Tez No: 542141
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÖKSAL KARADAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Üretim ekonomisi, Pazarlama, Iğdır, Tomato, Production Economics, Marketing, Igdir
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Yaş sebze grubundan olan domates insan sağlığına olan faydaları yanında üretimini yapan çiftçilere istihdam olanağı ve gelir sağlaması, ihracat yoluyla ülke ekonomisine döviz katkısı, salça, sos, ketçap vb. ürünleri ile gıda sanayiye destek olması bakımından önemli bir tarımsal üründür. Dünya domates üretiminde dördüncü sırada yer alan Türkiye'de verim dünya ortalamasının iki katına yakındır. Iğdır İlinde domates üretiminde kullanılan girdi miktarı ve uygulama zamanlarının, birim ürün maliyetinin, üretim ve pazarlama sorunlarının ve çözüm önerilerinin belirlenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada“Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemine”göre Iğdır'da domates üreten 105 işletme ile anket yapılmıştır. İncelenen işletmelerde işletmecilerin yaş ortalaması 52 olup %73,3'ü ilköğretim mezunu, ortalama Erkek İş Birimi (EİB) 4,28, ortalama domates ekim alanı 6,07 da olarak belirlenmiştir. Üreticiler 1 da domates üretimi için 2.507 TL masraf ederken 4.854 TL değerinde 5.454 kg/da ürün ve 2.347 TL/da Net Kâr elde etmişlerdir. Domateste birim maliyet 0,46 TL/kg olup 0,89 TL/kg satış fiyatı ile 0,43 TL/kg kâr sağlanmıştır. Yapılan doğrusal regresyon analizine göre domates üretiminde sulama sayısı, gübre miktarı, fide sayısı ve ekim bölgesi önemli çıkarken benzer şekilde Regresyon Karar Ağacı modelinde de sulama sayısı, gübre miktarı ve fide sayısı domates verimini önemli derecede etkileyen faktörler olarak belirlenmiştir. Üreticilerin %70,5'i ürünlerini tarlada ve yol kenarında pazarlamaktadırlar. Domates üreticisinin önemli sorunları arasında hastalık ve zararlılarla mücadele edememe, girdi fiyatlarının yüksek olması ve yetersiz devlet desteği gelirken çözüm önerileri arasında ürün pazarlama kooperatiflerinin kurulması, yeterli derecede girdi desteği verilmesi ve yetiştirme teknikleri konusunda eğitimler düzenlenmesi gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Tomato, which is in fresh vegetables group, is beneficial to human health. Also, it is employment opportunities and income source for farmers, and moreover, it has foreign exchange contribution to country's economy through export. Moreover, ıt is an important plant in terms of supporting industrialization of foodstuffs with its products such as tomato sauce, ketchup, etc. Turkey, fourth place in world tomato production, has a yield more than twice as much as the world average. It is aimed to determine amount of inputs used in tomato production, application time and unit product cost and to propose solution offers. For this purpose, 105 surveys, determined by simple random sampling, was conducted with farms. In the farms surveyed, the average age of respondents is 52 and 73,3% of them are primary school graduates, average (man work unit) EIB is 4,28 and average tomato planting area is 6,07 da. While producers make expense 2.507 TL for tomato production per 1 da, they obtained 5.454 kg/da of product with a value of 4.854 TL and net profit of 2.347 TL/da was obtained. The unit cost of tomato is 0,46 TL/kg, with a sales price of 0,89 TL/kg and a profit of 0,43 TL/kg. According to the linear regression analysis, the number of irrigation, the amount of fertilizer, the number of seedlings and the sowing area were significant in the tomato production, while the number of irrigation, the amount of fertilizer and the number of seedlings in the Regression Decision Tree model were found to be important factors. 70,5% of producers markets their products on the road and in the field. Significant problems of the tomato producer include not being able to combat diseases and harmfulness, high input prices and inadequate state support. Among the solution proposals are the establishment of product marketing cooperatives, the provision of adequate input support, and the training of training techniques.