Iğdır ilinde domates (solanum lycopersicon mill,) bitkisinden izole edilen fusarium türleri ve patojeniteleri
Pathogenicity and fusarium species isolated from tomato (solanum lycopersicon mill) plant in Iğdir province
  1. Tez No: 782003
  2. Yazar: ELİF ASKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA GENÇ KESİMCİ, PROF. DR. İRFAN ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır, Domates, Fusarium spp. Patojenite, Iğdır, Tomato, Fusarium spp. Pathogenicity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bitki Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, Iğdır ilinde 2015-2016 yılları arasında domates bitkilerinden izole edilen Fusarium türlerinin tespiti ve patojenitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Survey çalışmaları Ağustos-Kasım ayları arasında Iğdır merkez ve merkeze bağlı köylerde (Oba, Kasımcan, Kuzugüden, Hakmehmet, Akyumak, Özdemir, Sarıçoban, Yüzbaşılar, Yukarıçarıkçı, Küllük ve Bayraktutan), Aralık ve Karakoyunlu ilçelerinde yapılmıştır. Bu çalışmada 27 domates ekim alanında survey yapılmış ve toplam 426 domates bitkisi toplanmıştır. Hastalıklı domates bitkilerinden yapılan izolasyonlarda 233 Fusarium izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlar arasında F. oxysporum (110) ve F. solani (108) en fazla izole edilen türler olmuştur. Çalışmada izole edilen diğer türler ise F. incarnatum (8) ve F. fujikuroi (7) olarak belirlenmiştir. Fusarium türleri arasından seçilen izolatlar ile Süper domates çeşidinde patojenite denemesi kurulmuştur. Bu deneme sonucunda %75 oranındaki hastalık şiddeti ile virülensliği en yüksek izolatın (HMK-2-6) F. oxysporum'a ait olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of determiningpathogenicity and Fusarium species isolated from tomato (Solanum lycopersicon) in Iğdır province during 2015-2016. The surveys were conducted between August and November in central district of Iğdır and the villages connected to the district (Oba, Kasımcan, Kuzugüden, Hakmehmet, Akyumak, Özdemir, Sarıçoban, Yüzbaşılar, Yukarıçarıkçı, Küllük and Bayraktutan), Aralık and Karakoyunlu districts. In this study, a total of 426 tomato plants were collected from 27 locations. As a result of the isolations, 233 Fusarium isolates were obtained from diseased tomato plants. Among these isolates F. oxysporum (110) and F. solani (108) were the most isolated species. The other species isolated in the study were determined as F. incarnatum (8) and F. fujikuroi (7). The pathogenicity test was done in Super tomato cultivar with the selected isolates among the Fusarium spp. As a result of the pathogenicity test, it was determined that the highest virulence (HMK-2-6) were found as F. oxysporum (75%).